Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrili i kakvo "iznenađenje" pripremaju

Sindikati objavili u kojim županijama sutra neće biti nastave. U osnovnim školama gdje se danas štrajka odaziv je 99,23 posto

Sindikati prosvjetara najavili su da sutra nastave neće biti u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na početku presice predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je kako je štrajk ušao u deveti dan i da u srednjim školama u četiri županije danas štrajka 92,37 posto učitelja, dok je postotak u osnovnim školama danas iznosio 99,23 posto

Pročitajte i ovo Igor Radeka (Foto: Dnevnik.hr) Iznenadile ga negativne reakcije Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!" Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće"

Najavio je kako sutra štrajkaju Varaždinska, Istarska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija

"Samo oni koji su na bolovanju i na službenom putu danas ne štrajkaju u srednjim školama", rekao je Mihalinec.

Najavio je kako će sutra u 11 sati na Trgu svetog Marka održati konferenciju i "sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program". 

"Pripremili smo jako lijepe melodije s obzirom na to da je premijer rekao da mu se svidjela naša playlista na prošlom prosvjedu. Možda jedino riječi neće biti iste. Na kraju će naš sindikalni band aid 'Škola za život' zajedno izvesti jednu pjesmu. Upjevavanje će biti na putu od Trga bana Josipa Jelačića do Markova trga. Poslat ćemo poruku premijeru da učitelji mogu što god zažele", rekao je Mihalinec.

"Pokazat ćemo svu svoju kreativnost"

Predsjednica sindikata učitelja Sanja Šprem rekla je kako je sutra dan kad će učitelji pokazati svu svoju kreativnost.

"Vlada želi kazniti tu kreativnost. Ministar govori da nije bilo prijetnji i zastrašivanja u sustavu, ali njegove riječi ojačale su želju za štrajkom i borbom za društveni i materijalni status. Današnji rezultat štrajka u osnovnim školama je 99,23 posto i to je iznenađenje čak i za nas same. Štrajk svaki dan jača. Zaposlenici nikada nisu bili čvršći i hrabriji u borbi za svoj položaj", rekla je Šprem. 

Kazala je kako s Markova trga dolazi poruka da učitelji nisu bitni.

"Zar štrajk nije dovoljan problem da bi se o njemu razgovaralo. Vlada našu djecu uči da učitelji nisu bitni", kazala je Šprem. 

Istaknula je kako u sustavu obrazovanja najviši postotak zaposlenih čine žene.

"Postoji velika korelacija između broja žena i plaća. Nažalost, postoji čvrsta poveznica između položaja žena u sustavu i plaća zaposlenika. Računa se na emociju i empatiju jer učiteljice o đacima razmišljaju kao da su im vlastita djeca. Nećemo popustiti i nećemo dopustiti da se gazi naše dostojanstvo", rekla je Šprem. 

Sindikalna čelnica rekla je kako učitelji svaki dan dokazuju svoju kreativnost.

"Premijer je rekao da mu se svidjelo 70 posto naše playliste na prosvjedu, a možda sutra bude još više oduševljen pa ponudi više. Ako ja sutra zapjevam, premijer će sigurno dati i više od traženog, samo da zašutim", rekla je kroz smijeh Šprem.

Poručila je da nema socijalnog dijaloga, već se dijalog vodi putem medija. 

Na pitanje na koji će se način održati nadoknada nastave, Šprem je rekla kako o tome odlučuje resorno ministarstvo. 

"Premijer mora voditi računa o tome, kao i o tome što će biti s reformom obrazovanja", rekla je Šprem. 

"Ako dođe do sudske zabrane, poštovat ćemo odluku"

Branimir Mihalinec na kraju je poručio da su učitelji najmanje plaćena visokoobrazovana javna služba. 

"U procesu mirenja ponuđeno nam je 2 + 2 dodatak na plaću, a mi tražimo povećanje koeficijenata", rekao je Mihalinec.

Kazao je da će ako dođe do sudske zabrane štrajka, tu odluku sindikati pošovati, ali će nastaviti svoju borbu. 

"Ako je Vladin jedini argument da nema novca, onda je Hrvatska u velikim problemima", poručio je Mihalinec. 

Kazao je i kako "neće moljakati" da ih premijer primi, ali će se pozivu odazvati ako on dođe. 

Podsjetimo, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec jučer je u Dnevniku Nove TV kazao kako za srijedu planiraju "nešto vrlo zanimljivo", i to na Markovu trgu u vrijeme dok će u Banskim dvorima biti sastanak užeg kabineta Vlade. 

Podsjetimo, sindikatima nije najbolje sjela Vladina najava da će angažirati konzultante koji će analizirati koeficijente javnih i državnih službi, kao ni izjava ministra Aladrovića, koji je rekao kako su na stolu i plaćanje, neplaćanje ili sudska zabrana štrajka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene