Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno

U štrajk s oprezom, ako je nezakonit prijeti vam izvanredni otkaz!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako stručnjaci upozoravaju da se štrajku prilazi s oprezom, sindikalisti tvrde kako imaju način da isti provedu legalnim putem.

Već u nadolazećem tjednu pet sindikalnih središnjica objavit će koliko se njihovih članova izjasnilo za opći štrajk i koji su im daljnji planovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Peović podsjetila ministra: ''Zavjetovali ste se Svetom Josipu, zaštitniku radnika, a ovaj zakon ne štiti radnike'' Andrej Plenković OD RADARA DO RENDGENA Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

Opći štrajk koji najavljuju sindikati želi zaustaviti izmjene Zakona o radu. Iako takav štrajk nema pravnu utemeljenost u Zakonu o radu, čelnici sindikata tvrde kako će ga provesti na legalan način.

S obzirom na to da su izmjene Zakona o radu tek u prvom čitanju, sindikalisti navode kako postoji mogućnost da se ovaj zakon promijeni kroz amandmane te da u tom slučaju neće biti potrebe za štrajkom.

Sindikati prijete Vladi: 'Spriječit ćemo Zakon o radu i pod cijenu grčkog scenarija!'

Prema zakonu koji je trenutno na snazi štrajk se može organizirati samo u svrhu promicanja i zaštite gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova ili zbog neisplate plaće.

'Ako je zakoniti štrajk, mogu smanjiti plaću, ne moraju platiti vrijeme provedeno u štrajku. Ako se radi o nezakonitom štrajku, konzekvenca može biti prestanak ugovora za radu', kazao je profesor Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene