Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvali ga da prekine medijsku harangu

Sindikati ministru: Uplitanje u državnu maturu je nedopustivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocijenio je kako je uplitanje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine medijsku harangu na projekt državne mature te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima.

"Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika", poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik tog sindikata, u otvorenom pismu ministru Jovanoviću. Smatram to krajnje neozbiljnim, neutemeljenim i štetnim ponašanjem koje se od ministra obrazovanja ne očekuje, dodao je.

Po njegovim riječima, svoju osudu državne mature ministar je donio unaprijed, ne čekajući da o njoj svoj konačni sud iznese njegovo "ad hoc izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini".

U pismu se ističe kako je radna skupina, sastavljena od aktivnih profesora iz hrvatskih gimnazija i strukovnih škola nakon provedenog javnog natječaja, "odradila ogroman posao" i obavila niz konzultacija s eminentnim stručnjacima za hrvatski jezik, kao i za sastavljanje testova znanja.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Od ponedjeljka počinju ispiti na maturi Kreće od ponedjeljka Maturanti u stresu zbog državne mature, a psiholozi tvrde: „Dugotrajno izlaganje stresu je povezano s trajnim problemima mentalnoga zdravlja“

>> Jovanović najavio i otkaze ukoliko se dokažu propusti oko mature

Podsjeća se da su svi učenici imali isti test i bili u ravnopravnom položaju, što i jest najveća prednost državne mature. Državna matura u ovoj izvedbi nije idealna, niti će ikad biti, trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati, no to nije razlog da je se medijski secira na ovako bezobziran način, te da se i sam ministar tome priključuje, napominje se.

Sindikat drži da je ministar trebao uzeti u zaštitu državnu maturu i tisuće nastavnika srednjih škola "koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi", jer njegove aktivnosti "mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost".

Upozorava se i da se nakon ministrove intervencije mogu očekivati prigovori učenika i roditelja poslije svakog pojedinog ispita, te da bi njeno negiranje ili ukidanje moglo bi imati dalekosežne negativne posljedice, od smanjenja šansi za nastavak obrazovanja svima do ponovnog pokretanja "korupcijske spirale" pri upisu na fakultete. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene