Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od iduće godine strukovna matura

Jovanović najavio i otkaze ukoliko se dokažu propusti oko mature

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polemike oko državne mature ne prestaju. Ministar Jovanović najavio je posebnu maturu za strukovne škole već od iduće školske godine. Dokažu li se propusti 'Centra za vanjsko vrednovanje' koji maturu organizira - bit će i otkaza.

Problema je bilo i u gimnazijama. Ali mnogima je najveći problem jednaka matura za gimnazije i strukovne škole. I Mihaelu, maturantu medicinske škole, neka su pitanja sporna. "Bilo je to pitanje sa značenjem riječi vers i u vezi Edipa, što je on točno tražio kod proroka", kaže Mihael.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Radovan Fuchs Nema odgode državne mature Grad Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave, Zvonimir Šostar objasnio na koga se sve to odnosi

Jedno od najspominjanijih pitanja, ono o boji prstena koji je nosila Judita, njemu nije sporno. Prsten je kaže, crvene boje. Svoj sud sutra će dati ministrova stručna skupina. "Naše preporuke će biti da niti jedan učenik ne smije biti oštećen", ističe ministar Željko Jovanović.

Ovakva matura koja dovodi do toga da se učenik medicinske škole teže može upisati u višu medicinsku od gimnazijalca, nije kaže ministar dobra. "To nije objektivno vrednovanje njihovog srednjoškolskog znanja i može biti bitna prepreka za upisivanje na fakultete koje žele stoga od iduće godine strukovna matura mora biti uvedena u sve strukovne škole", kaže Jovanović.

Dio odgovornosti za probleme, Jovanović spočitava svojim prethodnicima. "Najlakše je uvijek je prebacivati odgovornost na nekog drugog, na prethodnika", odgovara Radovan Fuchs, bivši ministar obrazovanja. Bivši ministar smatra da se prašina podigla bez razloga. "Ukoliko velik dio njih nije odgovorilo točno to neće utjecati na ocjenu. Barem sustav tako funkcionira", ističe Fuchs.

Mihaela čekaju još ispiti iz matematike i stranog jezika. "Od državne mature očekujem dobre rezultate i mislim da ću se upisati na fakultet", kaže maturant Mihael. Ipak, ako se dokažu propusti, moglo bi biti i otkaza u Centru. "U skladu sa svim što se događalo će biti i naši zaključci, vezano za budućnost tog centra, gdje očito ima dosta problema", kaže Jovanović. Koji se nažalost prelamaju preko leđa maturanata i njihove budućnosti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene