Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Ježićeve bolesti

Sud odgodio odluku o novoj optužnici protiv Ive Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog bolesti kojom se opravdao Robert Ježić na zagrebačkom je Županijskom sudu odgođena sjednica na kojoj je trebala biti donesena odluka o osnovanosti nove optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Zbog bolesti jednog od suoptuženika danas je odgođena sjednica na kojoj je zagrebački Županijski sud trebao razmatrati osnovanost još jedne optužnice protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, kojega se u ovom slučaju tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak - 2 PRAVOMOĆNA PRESUDA Poznato je kada bi bivši predsjednik HDZ-a mogao na slobodu, a jedan detalj u slučaju INA-MOL posebno upada u oči Slika nije dostupna Slučaj MOL Sanader ostao sam: Ježić postao svjedok, ali ne pokajnik

Sjednica je odgođena za 19. rujna, nakon što je Ježićev branitelj optužnom vijeću priložio liječničku dokumentaciju, najvjerojatnije iz Švicarske, rekao je novinarima nakon izlaska iz suda Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

>> Nova optužnica protiv Ive Sanadera

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanadera se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama smanji cijenu struje i isplati milijunsku pozajmicu. Kako je pozajmica od 15 milijuna kuna, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave u konačnici ipak vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito 'uštedio' 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.

Do pogodovanja Ježićevim tvrtkama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima, među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da tvrtkama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužiteljstva, trajala 2008. i 2009. godine.

Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 milijuna kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Sanader je lani u veljači, kada je ispitan o ovom slučaju, odbacio sumnje da je zlorabio ovlasti dok je bio premijer i predsjednik HDZ-a.

Mravak je, međutim, odmah priznao nedjelo, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo, u kojemu je bivši premijer osuđen na deset godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Mravkov odvjetnik Branko Šerić danas je ponovio da je bivši šef HEP-a tužiteljstvu već detaljno ispričao sve okolnosti ovog slučaja. 'To je bio njegov pristup da razjasni sve činjenice i okolnosti pod kojima su se odvijali poslovi HEP-a s tvrtkom Dioki. Kakva će odluka optužnog vijeća uslijediti i kakav će stav Mravak zauzeti o optužnici bit će poznato 19. rujna', kazao je Šerić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene