Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske smatra da svatko za koga se utvrdi da je učinio propust, od socijalnih radnika do liječnika, psihologa i drugih mora odgovarati, a postoji li nečija odgovornost mora pokazati ozbiljan stručni nadzor i analiza.


Nakon što je nadzorom utvrđeno da je u slučaju smrti trogodišnjeg Denisa Pašića bilo propusta u radu pulskog Centra za socijalnu skrb, reagirao je Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, ustvrdivši da prve analize pokazuju da postoji odgovornost odnosno propusti i drugih osoba izvan socijalne skrbi – liječnika opće prakse i pedijatra, o čemu se ne govori.

Vezani članci Jasna Petrović Ne mogu živjeti od kuhanog krumpira i antidepresiva: "Čak 62 posto svih mirovina su ispod linije siromaštva" Slika nije dostupna Novi detalji slučaja koji je šokirao Hrvatsku: Za Provjereno progovorila teta ubijenog trogodišnjaka

Sindikat smatra da svatko za koga se utvrdi da je učinio propust, od socijalnih radnika do liječnika, psihologa i drugih mora odgovarati, a postoji li nečija odgovornost mora pokazati ozbiljan stručni nadzor i analiza. Sindikat drži kako je u tom smislu razumljiv i potreban postupak ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić da naloži provođenje nadzora.

Ministrica Murganić je rekla u utorak da je bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Puli i najavila da će predložiti Upravnom vijeću Centra utvrđivanje odgovornosti ravnatelja tog Centra. Upravni nadzor je nakon uvida u svu dokumentaciju utvrdio propuste u radu i procjeni rizičnog ponašanja majke, te nepravovremenog poduzimanja mjera zaštite djeteta, rekla je ministrica.

Kazala je također da je u tijeku i provedba inspekcijskog nadzora u Domu za maloljetnike u Puli, a poslije provedenog nadzora ministarstvo će dobiti punu sliku.

Dječaka Denisa Pašića pronašli su policajci mrtvog u pulskoj uvali Mandrač, a sumnja se da ga je ubila majka Chiara, u čemu joj je pomogla 14-godišnja maloljetnica, štićenica Doma za maloljetnike u Puli.

Za sindikat greške u sustavu vjerojatne ako je sustav loše organiziran

Osim na moguće propuste i drugih osoba izvan socijalne skrbi, sindikat je ukazao i na brojne probleme u "iznimno loše organiziranom sustavu socijalne skrbi", upozoravajući da su greške ne samo moguće nego i vjerojatne, ako je taj sustav neorganiziran, loše normiran i birokratiziran.

U ovoj tragičnoj situaciji mora se skrenuti pažnja na prekobrojne probleme - nedovoljno je zaposlenih, ispod propisane razine, a zabrana je zapošljavanja zbog čega socijalni radnici rade preko norme i prihvatljivih standarda, u neodgovarajućim uvjetima, opterećeni pretjeranim normativnim okvirom i presloženim i nepotrebnim administriranjem.

S druge strane, upozorava sindikat, socijalni radnici imaju najniže plaće od svih radnika iste spreme u javnim službama, za razliku od zaposlenih u obrazovanju nikada u praksi ne napreduju u mentore i savjetnike, a dok rade krajnje osjetljiv i odgovoran posao uvijek su na udaru javnosti.

Socijalni radnici uvijek su unaprijed proglašeni odgovornima i krivima, a sami su osobno nezaštićeni od brojnih prijetnji i napada, upozorava sindikat, navodeći da komore socijalnih radnika i psihologa samo prisilno od njih uzimaju članarinu, dok njihova podrška i nadzor ne postoje.

Sindikat navodi da nije zadužen da rješava sustav, ali će pokušati sa svoje strane pomoći pa će o svom trošku u pulski Centar za socijalnu skrb poslati psihologa specijaliziranog za krizne situacije da pomogne zaposlenima pod stresom kako bi što prije prebrodili krizu i nastavili normalno raditi.

U sindikatu se nadaju da će tragičan događaj ubojstva djeteta ubrzati proces unaprjeđenja sustava kako se slična tragedija nikad više ne bi dogodila. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju