Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat tekstila podnio kaznenu prijavu protiv Ane Knežević

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske podnio je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv predsjednice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ane Knežević jer je potpisala zaključak koji je omogućio diskriminaciju zaposlenih u tim djelatnostima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Ana Knežević je 7. svibnja zajedno s ostalim socijalnim partnerima potpisala tripartitni zaključak koji je bio temelj za izradu Zakona o minimalnoj plaći, koji je pak tekstilcima utvrdio nižu minimalnu plaću nego ostalim radnicima, rekla je predsjednica Sindikata tekstila Svjetlana Šokčević.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ilustracija Nesuđeni umjetnik Incident u Muzeju umjetnosti: Zaposlenik objesio svoju sliku

Predsjednica SSSH to je učinila mimo odluke nadležnih tijela Saveza, ističe Šokčević, na što nije imala pravo.

Sindikat je također uputio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti članka 5. Zakona o minimalnoj plaći kojim je utvrđeno da će zaposleni u tekstilnoj, drvnoprerađivačkoj i kožarsko-obućarskoj industriji u prvoj godini stupanja na snagu zakona primati 94 posto minimalne plaće, u drugoj 96 posto, u trećoj 97 posto, te u četvrtoj 98 posto plaće.

Time su deseci tisuća radnika dovedeni u neravnopravni položaj prema ostalim radnicima, a budući da im ti iznosi ulaze u osnovicu za mirovinu bit će dodatno zakinuti i primat će niže mirovine.

Šokčević je napomenula kako je čudi što sindikati drvnoprerađivačke industrije ne reagiraju na tu nepravdu, iako čl. 5 pogađa i njihove članove.

Govoreći o svojem sukobu s predsjednicom SSSH Šokčević je kazala kako bi bolji predsjednici najveće hrvatske sindikalne središnjice bili Josip Pavić iz Sindikata poljoprivrede, Ivan Tomac iz Sindikata energetike, kemije i nemetala ili Ivo Marjanović iz Sindikata metalaca.

No, nitko od njih nije bolji od bivšeg predsjednika SSSH Dragutina Lesara, sada nezavisnog zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je po mišljenju Svjetlane Šokčević bio "pravi sindikalac koji razumije zadaću sindikata".

Ana Knežević odbacila je pak sve optužbe na svoj račun ustvrdivši da čelnici Sindikata tekstila "posljedice svojeg nerada pokušavaju prebaciti na druge".

Svjetlana Šokčević nije sudjelovala na sastancima na kojima je trebalo ponuditi rješenja za tekstilni sektor u kojem većina tvrtki ne može isplatiti niti dosadašnje minimalne plaće, rekla je Knežević Hini.

Vijeće SSSH odbacilo je još 20. lipnja zahtjev Sindikata tekstila za mojom smjenom, utvrdivši da su njihove optužbe neutemeljene, naglasila je Knežević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene