Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat o HEP-u

Sindikat TEHNOS: HEP-ovim radnicima smanjena prava za 1.100 kuna godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavna isplata nagrade od 3.550 kuna radnicima HEP-a nije 'skandalozno i sramotno rasipanje novca', već se zapravo radi o smanjenju prava radnika za najmanje 1.100 kuna godišnje, poručili su čelnici TEHNOS-a - Strukovnog sindikata radnika HEP-a.

Ministar financija Slavko Linić naljutio se na krivu stvar, jer su dogovorom o isplati nagrade za dan HEP-a sindikati zapravo pristali na smanjenje prava zaposlenih u HEP-u - ukinute su božićnice, regresi i uskrsnice, te su smanjene naknade za prijevoz, minuli rad, dnevnice, terenski dodaci i naknade za odvojeni život, što iznosi najmanje 1.100 kuna po radniku, istaknuo je predsjednik TEHNOS-a Denis Geto na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!" Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

>>Koračević se brani: Radnička prava i plaće u HEP-u su smanjeni

To je učinjeno nakon što je HEP u prvom tromjesječju zahvaljujući rekordnoj hidrološkoj godini  ostvario dobit od 480 milijuna kuna, naglasio je Geto upozorivši kako se 'prosipa demagogija' oko 48 milijuna kuna, koliko stoji isplata tih nagrada, a ne spominju se stotine milijuna kuna koje HEP gubi zbog 'stranačkog uhljebljivanja' i posljedične nesposobnosti u upravljanju kompanijom.

Od dolaska nove Uprave, u zadnjih godinu i pol, u HEP-u je politički 'uhljebljeno" između 100 i 200 osoba, tvrdi Geto, pri čemu se smanjuje broj zaposlenih u proizvodnji a povećavaju menadžment i administracija. U HEP-Proizvodnji trenutno je zaposleno 2.200 ljudi, a nedostaje 300 do 400 radnika, zbog čega je ugrožena i sigurnost opskrbe strujom.

>>Linić: Sramim se i Uprave i Nadzornog odbora HEP-a! I sindikata!

Uprava pak želi 'zamazati' oči Vladi najavljujući da će ove godine kroz proces restrukturiranja smanjiti broj zaposlenih sa sadašnjih 13.500 na nešto više od 10.000, no lošim načinom restrukturiranja uspjela je umiroviti tek oko 1.600 radnika, kaže Geto.

TEHNOS također postavlja pitanje odgovornosti bivših Uprava za propast projekta HE Ombla, za što je 'bačeno' 90 milijuna kuna, te za loše planiranje izgradnje HE Lešće, koja je na kraju stajala 200 milijuna kuna više nego što je trebalo. Sindikalci upozoravaju da je forsiranje plina kao goriva za elektrane vrlo rizično, jer HEP danas plaća najskuplji plin u Europi. Geto smatra da bi TE Plomin 3, oko kojega se svađaju pristaše plina i ugljena, trebao koristiti ugljen jer je plin znatno skuplji, toliko da su Mađari odlučili zatvoriti jednu svoju termoelektranu.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene