Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske s iznenađenjem je primio presudu Trgovačkog suda koji je, temeljem naputaka Vrhovnog suda, odbio zahtjev radnika za poništenjem odluke o otkazu radnicima tvrtke Varaždinka d.o.o, priopćeno je iz sindikata.


Nakon toga je presuđeno da je šezdeset dvoje radnika Varaždinke dužno vratiti vlasniku tvrtke Ivanu Hudoletnjaku ukupno 2,7 milijuna kuna na ime naknada koje je radnicima isplaćivao temeljem sudske privremene mjere.

Vezani članci Stjepan Ringwald Presuda za brutalno ubojstvo u Omišu: Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina Šira primjena Covid potvrda - 1 Što će biti s onima koji se ne žele ni testirati ni cijepiti? Iz sindikata Preporod poručuju - pravno će zaštititi svoje članove

Sindikat smatra kako je poništenje presude Općinskog i Županijskog suda u Varaždinu suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi u Hrvatskoj i spada u tzv. sivu zonu hrvatskog pravosuđa.

U zaštiti svojih radnih i ljudskih prava radnici Varaždinke postupali su sukladno važećim pravnim propisima i na isti način kako su to radili zaposlenici brojnih drugih hrvatskih poduzeća, tvrdi sindikat.

Takav način borbe protiv Ivana Hudoletnjaka, poznatog kršitelja radničkih prava i borca protiv sindikalnog organiziranja, bio je jedini način koji je osiguravao nastavak rada Varaždinke, što potvrđuju i presude Općinskog i Županijskog suda.

Nakon što su te presude poništene Hudoletnjak izjavljuje kako radnici nisu krivi te da 2,7 milijuna kuna treba platiti sindikat. Ako radnici uistinu nisu krivi zašto je Hudoletnjak tužio njih, a ne sindikat, kaže se u priopćenju.

Gotovo nijedan od 62 radnika ne može Hudoletnjaku platiti utuženi iznos jer mnogi od njih, nakon što je u Varaždinki pokrenut stečaj, ne rade i naknada na Zavodu za zapošljavanje im je jedini prihod.

Kako su iscrpljena sva pravna sredstva, sindikat poziva odgovorne u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na dogovor o tome kako pomoći radnicima koji ne mogu postupiti po odlukama sudova.

U te dogovore spremni smo se uključiti i na principima sindikalne i radničke solidarnosti sudjelovati u organiziranju pomoći oštećenim radnicima, stoji u priopćenju. 

>> Radnici Varaždinke moraju poslodavcu vratiti 2 milijuna kuna

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju