Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikat poljoprivrede o presudi u vezi radnika Varaždinke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede Hrvatske s iznenađenjem je primio presudu Trgovačkog suda koji je, temeljem naputaka Vrhovnog suda, odbio zahtjev radnika za poništenjem odluke o otkazu radnicima tvrtke Varaždinka d.o.o, priopćeno je iz sindikata.

Nakon toga je presuđeno da je šezdeset dvoje radnika Varaždinke dužno vratiti vlasniku tvrtke Ivanu Hudoletnjaku ukupno 2,7 milijuna kuna na ime naknada koje je radnicima isplaćivao temeljem sudske privremene mjere.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor

Sindikat smatra kako je poništenje presude Općinskog i Županijskog suda u Varaždinu suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi u Hrvatskoj i spada u tzv. sivu zonu hrvatskog pravosuđa.

U zaštiti svojih radnih i ljudskih prava radnici Varaždinke postupali su sukladno važećim pravnim propisima i na isti način kako su to radili zaposlenici brojnih drugih hrvatskih poduzeća, tvrdi sindikat.

Takav način borbe protiv Ivana Hudoletnjaka, poznatog kršitelja radničkih prava i borca protiv sindikalnog organiziranja, bio je jedini način koji je osiguravao nastavak rada Varaždinke, što potvrđuju i presude Općinskog i Županijskog suda.

Nakon što su te presude poništene Hudoletnjak izjavljuje kako radnici nisu krivi te da 2,7 milijuna kuna treba platiti sindikat. Ako radnici uistinu nisu krivi zašto je Hudoletnjak tužio njih, a ne sindikat, kaže se u priopćenju.

Gotovo nijedan od 62 radnika ne može Hudoletnjaku platiti utuženi iznos jer mnogi od njih, nakon što je u Varaždinki pokrenut stečaj, ne rade i naknada na Zavodu za zapošljavanje im je jedini prihod.

Kako su iscrpljena sva pravna sredstva, sindikat poziva odgovorne u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na dogovor o tome kako pomoći radnicima koji ne mogu postupiti po odlukama sudova.

U te dogovore spremni smo se uključiti i na principima sindikalne i radničke solidarnosti sudjelovati u organiziranju pomoći oštećenim radnicima, stoji u priopćenju. 

>> Radnici Varaždinke moraju poslodavcu vratiti 2 milijuna kuna

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene