Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka sindikata

Sindikalci Debeljaku: 'Pokažite da su vam na prvome mjestu radnici, a ne profit!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat javno je danas pozvao vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka da vrati na posao suspendirane radnike Brodosplita i članove sindikata te da nakon Božića zajedno sa sindikatom riješi probleme, u obostranom interesu.

Ne dođe li skoro do pomaka u Brodosplitu, Sindikat metalaca Hrvatske u današnjem priopćenju najavljuje kako će o kršenju radničkih prava izvijestiti institucije Europske unije te zatražiti pomoć Međunarodne sindikalne konfederacije koja, kako se ističe, već prati poštivanje radničkih prava u Brodosplitu. Sindikat ističe i da je lokalni povjerenik u Brodosplitu suspendiran, te mu tvrtka, suprotno Zakonu o radu, onemogućava normalno sindikalno djelovanje.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Brodosplit, ilustracija - 5 Donosi Dnevnik Nove TV Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva

Nakon višetjednog iščekivanja povrata na radna mjesta suspendiranih radnika, potpredsjednik toga sindikata Antun Štivić ističe da je komunikacija putem medija postala jedini mogući put jer Debeljak na sve moguće načine odbija da se sastane sa predstavnicima Sindikata.

'Uvjeren sam da će do toga ipak doći jer je u obostranom interesu, kako Vas kao vlasnika Brodosplita tako i mene kao dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske. Siguran sam kako dijelimo isto mišljenje da socijalni dijalog u Brodosplitu nema alternative. Na to i Vas i nas obvezuju međunarodni propisi i hrvatski zakoni budući je Hrvatska članica Europske unije i međunarodnih sindikalnih asocijacija, a poštivanje ratificiranih konvencija Međunarodne organizacije rada obveza su i države i poslodavaca i sindikata. Kršenje međunarodnih standarda rada, uvjeren sam, neće se dopustiti u novoj članici Europske unije', kaže Štivić podsjećajući Debeljaka i na rezultate razgovora koji su vođeni uz posredovanje predsjednika Ive Josipovića.


Tomislav Debeljak oslobođen u slučaju izbjegavanja plaćanja poreza

'Očekujem od Vas u ovom predbožićnom vremenu da sve suspendirane radnike Brodosplita i članove sindikata vratite na posao, a da nakon toga sjednemo za stol i razgovaramo kao socijalni partneri. Siguran sam da će takva Vaša odluka pokazati svima u Hrvatskoj da su Vam na prvom mjestu radnici, a ne samo profit te da smo u svakom pogledu i država koja poštuje međunarodne standarde rada i pravnu stečevinu Europske unije. U iščekivanju Badnje večeri, koju želim da dočekate u miru u krugu Vaše brojne obitelji, siguran sam da i suspendirani radnici Brodosplita isto tako žele da pred svojom djecom i najbližima mogu u spokoju dočekati Božić. Zato Vas pozivam na povlačenje odluka o suspenziji radnika i sindikalnih povjerenika te da nakon Božića zajednički razriješimo probleme u obostranom interesu', kaže Štivić u piopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene