Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat javno je danas pozvao vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka da vrati na posao suspendirane radnike Brodosplita i članove sindikata te da nakon Božića zajedno sa sindikatom riješi probleme, u obostranom interesu.


Ne dođe li skoro do pomaka u Brodosplitu, Sindikat metalaca Hrvatske u današnjem priopćenju najavljuje kako će o kršenju radničkih prava izvijestiti institucije Europske unije te zatražiti pomoć Međunarodne sindikalne konfederacije koja, kako se ističe, već prati poštivanje radničkih prava u Brodosplitu. Sindikat ističe i da je lokalni povjerenik u Brodosplitu suspendiran, te mu tvrtka, suprotno Zakonu o radu, onemogućava normalno sindikalno djelovanje.

Vezani članci Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 1 Ministar Aladrović najavio ozbiljne promjene na tržištu radne snage i otkrio je li skinuo Stop COVID-19 aplikaciju Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomorski institut podnio žalbu na natječaj: "Debeljak je vršio pritisak na upravu Uljanika, odluka je ništetna"

Nakon višetjednog iščekivanja povrata na radna mjesta suspendiranih radnika, potpredsjednik toga sindikata Antun Štivić ističe da je komunikacija putem medija postala jedini mogući put jer Debeljak na sve moguće načine odbija da se sastane sa predstavnicima Sindikata.

'Uvjeren sam da će do toga ipak doći jer je u obostranom interesu, kako Vas kao vlasnika Brodosplita tako i mene kao dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske. Siguran sam kako dijelimo isto mišljenje da socijalni dijalog u Brodosplitu nema alternative. Na to i Vas i nas obvezuju međunarodni propisi i hrvatski zakoni budući je Hrvatska članica Europske unije i međunarodnih sindikalnih asocijacija, a poštivanje ratificiranih konvencija Međunarodne organizacije rada obveza su i države i poslodavaca i sindikata. Kršenje međunarodnih standarda rada, uvjeren sam, neće se dopustiti u novoj članici Europske unije', kaže Štivić podsjećajući Debeljaka i na rezultate razgovora koji su vođeni uz posredovanje predsjednika Ive Josipovića.


Tomislav Debeljak oslobođen u slučaju izbjegavanja plaćanja poreza

'Očekujem od Vas u ovom predbožićnom vremenu da sve suspendirane radnike Brodosplita i članove sindikata vratite na posao, a da nakon toga sjednemo za stol i razgovaramo kao socijalni partneri. Siguran sam da će takva Vaša odluka pokazati svima u Hrvatskoj da su Vam na prvom mjestu radnici, a ne samo profit te da smo u svakom pogledu i država koja poštuje međunarodne standarde rada i pravnu stečevinu Europske unije. U iščekivanju Badnje večeri, koju želim da dočekate u miru u krugu Vaše brojne obitelji, siguran sam da i suspendirani radnici Brodosplita isto tako žele da pred svojom djecom i najbližima mogu u spokoju dočekati Božić. Zato Vas pozivam na povlačenje odluka o suspenziji radnika i sindikalnih povjerenika te da nakon Božića zajednički razriješimo probleme u obostranom interesu', kaže Štivić u piopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook