Sindikat metalaca Hrvatske održao je prosvjed zbog skidanja Končara s popisa tvrtki od posebnog značaja.


Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) udružen u Savez samostalnih sindikata (SSSH) organizirao je prosvjed protiv odluke Vlade o skidanju Končara elektroindustrije s popisa tvrtki od posebnog značaja, jer sumnjaju na izostanak analize i posljedice takvog poteza za Končar, radnike, državu i lokalnu zajednicu. 

Vezani članci Kruzer ispod Pelješkog mosta Načelnik Neuma nije impresioniran kruzerom pod Pelješcem: "Brodovi tih gabarita u ovom akvatoriju nisu dobrodošli" Prosvjedni jumbo plakati poduzetnika Marijana Ravlića - 6 FOTO Podigao plakate protiv nadbiskupije i suda: "Dužni su mi milijune, zbog njih sam propao"

Na prosvjedu je zatraženo da se Končar vrati na popis strateški važnih tvrtki. Predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević pozvao je radnike Končara da se ponovno okupe u još većem broju 31. svibnja u 10,30 sati na Trgu bana Jelačića, odakle će krenuti prema Markovom trgu i ponoviti svoje zahtjeve pred Vladom i Hrvatskim saborom, kako bi zaštitili tvrtku od rasprodaje i sačuvali radna mjesta.

SMH-IS je zatražio vraćanje Končara elektroindustrije d.d. Zagreb na popis tvrtki od posebnog značaja za Hrvatsku s kojega ga je Vlada nedavno izbrisala i time otvorila vrata privatizaciji. SMH-IS nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu. Budući da je Vlada odluku donijela na telefonskoj sjednici, opravdano se sumnja na izostanak analize posljedica takvog poteza za Končar, radnike, državu i lokalnu zajednicu, ustvrdio je Dragičević.

Stoga je sindikat zatražio dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica, dodao je Dragičević. Poručio je Vladi neka također na telefonskoj sjednici vrati Končar među strateške tvrtke.

Podsjetio je kako je Končar lani zaradio 170 milijuna kuna, što se uložilo u nove proizvode i kadrove, što bi bilo upitno kada bi se tvrtka prodala. Također je ustvrdio da Vlada rasprodaje vrijednu tvrtku i tako nastoji namaknuti novac kako bi popravila rejting za nova zaduživanja i time uništava ono što se stvaralo godinama.

Dragičević je upozorio da Končar proizvodi 80 do 90 posto rezervnih dijelova za potrebe Hrvatske elektrorpivrede (HEP), pa bi njegova prodaja mogla dovesti do urušavanja energetskog sustava zemlje.

Končar je u zadnjih pet godina obrnuo 3,5 milijardi kuna, hrvatski je brend poznat na svim kontinentima i treba ga sačuvati. Tražimo od Vlade neka povuku natječaj i prouče što je Končar, i tek onda transparentno provedu privatizaciju tako da se zna da se tvrtka prodaje nekom tko ima viziju njezina razvoja. Kasnije ćemo odluke donositi u hodu, kazao je je Dragičević.

Predložio je neka svatko da po 10 kuna kako bi se prikupio novac i dao Vladi kako bi se spasilo Končar od rasprodaje, jer će, kaže, budući vlasnik vrlo brzo vratiti uloženo, a Hrvatska ostati bez vrijedne tvrtke.

Predsjednica Koordinacije Sindikata Končara Slavica Pranjić rekla je da je na stranicama Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljen Poziv za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d.d., Zagreb u vlasništvu Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

'Ovdje smo se danas našli zbog takozvane telefonske sjednice koja, mislim da cijeloj Hrvatskoj ne odgovara, a pogotovo radnicima Končara. Nismo mi skroz protiv privatizacije. Mi ustvari želimo privatizaciju koja neće biti na hrvatski način kao što je bila do sada, nego privatizaciju da se zna tko, kada, gdje i zašto nas kupuje, da znamo što će se s nama dogoditi u nekom roku od godinu, dvije, tri, četiri ili pet, a ne da danas razmišljamo hoćemo li opstati ili ne, hoćemo li raditi ili nećemo', rekla je Slavica Pranjić, predsjednica koordinacije sindikata Končar.

Pranjić je iznijela podatak da se za udjel u Končaru traži 350 milijuna kuna, a ta tvrtka godišnje uprihodi 800 milijuna kuna.

'Razočarana sam u Vladu koja bi trebala voditi računa o Hrvatskoj, o ljudima koji tu žive. Na kraju, Končar je proizvodima firma, puni državni proračun. Očekujemo da se prema nama, barem s poštovanjem odnose', dodaje Pranjić.

Dvjestotinjak ranika prosvjedovalo je noseći transparente na kojima je, među ostalim, pisalo "Prodajte ono što ste vi stvorili, a ne mi", "Ljudi ispred profita", "Končar je naš - Karmarko marš", "Još 1 primjer hrvatske kriminalne privatizacije" i "Prodajte si mater".

'Država ovdje ništa ne gubi, država ovdje samo može dobiti. Kroz investicije u ta poduzeća, kroz dio koji će prihodovati kroz prodaju poslovnih udjela, ali ne ide Končar iz Hrvatske, ne ide Sunčani Hvar iz Hrvatske', kazao je Tomislav Boban, predstojnik DUUDI-ja.

Investicijski stručnjaci smatraju da se prodajom, radnicima ništa neće promijeniti. 'U Končaru koji je burzovna firma ne vidimo neke značajne promjene. Generalno, privatizacije ovog tipa kada ulaze institucionalni ulagači vrlo malo utječu na život u poduzećima. Mi očekujemo da će to biti meta za mirovinske fondove', smatra Tonći Korunić, član uprave investicijske tvrtke. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju