Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici Uljanik TESU-a, njih 108, zadnju su plaću dobili za rujan prošle godine i upravo će danas na skupu radnika biti donesena odluka o tome hoće li i radnici TESU-a u štrajk, kazao je Kutlača


Predstavnici sindikata optužili su državu kao vlasnika Uljanika TESU da ne zna prepoznati potencijale poduzeća i da stvara socijalne slučajeve od radnika, koji su zadnju plaću dobili u rujnu i danas će odlučiti hoće li u štrajk.

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Uljanik (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Pod povećalom DORH-a moglo bi se naći i poslovanje Uljanika s karlovačkom tvrtkom Nenada Končara

Uljanik TESU, društvo u vlasništvu države, posljednjih godina grca u teškim problemima, a najveći je nerazumijevanje i nebriga vlasnika koji ne zna prepoznati potencijale ovog poduzeća, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Puli Rajko Kutlača. Na primjeru TESU-a je jasno da institucije u državi stvaraju socijalne slučajeve, rekao je.

'Radnici Uljanik TESU-a, njih 108, zadnju su plaću dobili za rujan prošle godine i upravo će danas na skupu radnika biti donesena odluka o tome hoće li i radnici TESU-a u štrajk', kazao je Kutlača dodavši kako je Štrajkaški odbor već izabran i radnici spremni za štrajk.

Rekao je da pokušaji privatizacije nisu uspjeli i da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošloga tjedna oglasio prodaju TESU-a. TESU je riješio dugove prema bankama, dugovi prema dobavljačima svedeni su na minimum, pronađena su nova tržišta, plasirani su novi proizvodi i otvorene su mogućnosti budućih velikih poslova, međutim, potencijalni novi partneri kod ponude posla provjeravaju stanje poduzeća i kad vide blokadu računa često odustaju od posla, rekao je. Tako je, ustvrdio je, 'samo u 2014. godini izgubljeno oko 2,5 milijuna eura ugovora'.

'Zanima me zašto su znatiželjni i zašto ih to zanima'

'Usprkos tomu upravo je ovih dana stigla ponuda za sto novih agregata za rekonstrukciju ruskih državnih željeznica. Potencijal tog posla je rekonstrukcija devet tisuća postojećih lokomotiva koje se moraju prilagoditi novim režimima rada,' ustvrdio je Rajko Kutlača dodavši kako vrijednost te narudžbe, koja bi se trebala realizirati u 2016. godini, iznosi sedam milijuna eura što 'za 50 posto premašuje godišnji prihod TESU-a u dobrim godinama'.

Radnici TESU-a su spremni raditi i poštivati preuzete obveze, ali su istodobno spremni boriti se protiv onih koji ih uništavaju, poručio je Kutlača.

Dužnost je sindikata pokrenuti akcije kako bi ukazali na velike egzistencijalne probleme u koje su dovedeni radnici, kazao je Kutlača.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije danas je iskazao solidarnost s radnicima društva Motori i dizalice iz Rijeke, koji su već nekoliko dana u štrajku navodeći kako je ogorčenje radnika zbog neisplate četiri plaća i njihova reakcija apsolutno opravdana te kako štrajk ne treba prestati dok se ne ispune osnovni zahtjevi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju