Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Uljaniku

'Zanima me zašto su znatiželjni i zašto ih to zanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović posjetio je pulsko brodogradilište Uljanik te poručio kako će Vlada nastaviti poticati brodogradnju prema propisima EU, potvrda čega je i nedavno državno jamstvo koje je dala za izgradnju broda, odnosno usisnog jaružara koji će Uljanik izgraditi za poznatog komitenta Jan De Nul grupu.

Po završetku sastanka s članovima Uprave Uljanika, Zoran Milanović je novinarima izjavio kako je Vlada u dvije i pol godine mandata napravila dosta toga za brodogradilišta, 'ne čudo, ali toliko da za sada sva hrvatska brodogradilišta opstanu'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića Andrej Plenković, Zoran Milanović Iz minute u minutu Plenković postao mandatar

'To je veliki posao, treba dosta novca da bi se financirali ti projekti. Tamo gdje bude moguće učinit ćemo sve da to, ne da opstane, nego da napreduje jer se na brodovima zarađuje, a dvadeset godina se na brodovima gubilo u Hrvatskoj. To je ta bitna promjena', rekao je premijer.

Istaknuo je kako ga veseli jer se vidi da uz aktivnost Vlade brodogranja funkcionira, što je za Hrvatsku od iznimne važnosti, s obzirom da je to 'stvar tradicije, ali i posla, novca i zarade'. Izrazio je stoga nadu u sve bolju i veću budućnost hrvatske brodogradnje.

DRAMA U ZRAKU Premijerov helikopter nije mogao sletjeti

Novinare je zanimalo kako komentira to da je Hrvatska i dalje u recesiji, neovisno od tome što je zahvaljujući i brodogradnji povećala izvoz, na što je Milanović odgovorio kako nije siguran da je izvoz povećan zahvaljujući brodogradnji, ali da trendovi ohrabruju.

'Kad budu prve isporuke onda će biti. To su trendovi koji nas ohrabruju, oni su ovdje, oni su vidljivi te vjerujem da su nezaustavljivi kao i pad nezaposlenosti, koji nije samo sezonski, te rast izvoza', poručio je. Napomenuo je kako je onaj koji izvozi, i na tome još uspije nešto zaraditi, vitalan i može se nositi s konkurencijom.

'To je nešto što ide nezaustavljivo i od sljedeće godine vidjet će se još više. Znamo da ljudi nemaju previše strpljenja, kriza traje dugo i ona nas je iscrpila', istaknuo je Milanović.

U pratnji premijera bio je i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Imamo puno važnijeg posla od promjena Ustava i izbornog zakona

Zoran Milanović je ocijenio kako u ovom trenutku imamo puno važnijeg posla od promjena izbornog zakona i Ustava.

Premijer Milanović je na zamolbu novinara komenirao izjavu predsjednika Ive Josipovića kako postoji mogućnost da građanima na referendumu ponudi svoj prijedlog novog ustava, u kojem se dio promjena odnosi i na izbore, na daljnju demokratizaciju izbornog sustava

Kako je istaknuo MIanović, on cijeni svaki doprinos demokratskoj raspravi, ali u ovom trenutku imamo puno važnijeg posla od promjene izbornog zakona i Ustava za čiju je promjenu potrebna dvotrećinska većina u Saboru.

'Nije da je Ustav nevažan, važan je, ali on kako-tako funkcionira. Međutim, nemamo se pravo baviti više time nego gospodarstvom, a u gospodarstvu se neke stvari ipak pomiču, premda još uvijek nismo zadovoljni', kazao je Milanović.

Na pitanje jesu li članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku ugrozili nacionalnu sigurnost, predsjednik Vlade je odgovorio da je u radu službi, za koje kao predsjednik Vlade odgovara, bilo sve uredno i čisto.

'A znatiželju pojedinih članova odbora da kopaju po podacima gledam i ja sa znatiželjom, zanima me zašto su znatiželjni i zašto ih to zanima. Ali neka se time bave oni čiji je to posao, a to je DORH. Dok god ima zlonamjernih ljudi, ima prostora za zloupotrebu', rekao je premijer dodajući kako bi zbog toga zakonom trebalo bolje urediti nadzor nad radom tajnih službi.

Govoreći o investicijama premijer je istaknuo kako su neki trendovi pozitivni dok strane investicije osciliraju iz mjeseca u mjesec odnosno, iz kvartala u kvartal.

'Svjedoci smo da se otvaraju neki pogoni u Hrvatskoj, velika trgovačka društva, trgovački lanci se u Hrvatskoj pozicioniraju kao u regionalnom centru za područje bivše države. To su ohrabrujući znakovi i Hrvatska će od toga imati koristi', poručio je Milanović

Odsutnost čelnika grada Pule i Istarske županje prilikom njegovog današnjeg posjeta Uljaniku opravdao je stranačkim skupom, odnosno Saborom IDS-a u Pazinu.

'Ako mislite da bojkotiraju, u krivu ste. Čuo sam se s pulskim gradonačelnikom i predsjednikom IDS-a koji bi zasigurno bio tu da nije u Pazinu na stranačkom Saboru. Ako tražite sukob, nema ga' , zaključio je Zoran Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene