Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da, uslijed negativnog trenda sve učestalijeg i surovijeg maloljetničkog nasilja, podupire pooštravanje kazni za maloljetne delikvente, ali isključivo ako je riječ o teškim kaznenim djelima te ako se s time usuglasi struka.


'Što se tiče pooštravanja kazni, ja to odobravam samo ako se radi o najpogibeljnijim djelima, ako su ona u porastu i ako struka ocijeni da bi se time mogla smanjiti vjerojatnost njihova počinjenja', rekao je Šimonović u Hrvatskom odvjetničkom domu, u kojemu se obilježavaju 28. dani hrvatskih odvjetnika. No, istaknuo je kako pravi odgovor na maloljetničko nasilje vidi u prevenciji, dakle u sprječavanju kaznenih djela. Ministar smatra da tu ima puno prostora za napredak.

Potrebno sustavno raditi s roditeljima

Vezani članci Policija, ilustracija Virus prazni džepove: Policija izrekla 13 novčanih kazni zbog kršenja samoizolacije Slika nije dostupna Tuku se iz dosade, nemaju osjećaj za bol i kajanje

Dodao je da je u tom smislu potrebno više i sustavnije raditi s roditeljima, a posebno s odgojnim i obrazovnim ustanovama, kako bi se poremećaji u ponašanju maloljetnika dovoljno rano primijetili i pokušali otkloniti. 'To je puno učinkovitije i jefitinije', rekao je Šimonović. 'Dakle, trebamo ranije uočiti potencijalnu opasnost i nastojati je ukloniti', dodao je. Upitan znači li to da u skorije vrijeme ne treba očekivati pooštravanje kazni za maloljetnike, odgovorio je da je u tijeku izrada novoga Kaznenog zakona koji bi trebao na snagu stupiti do kraja godine, te da će se kroz stručnu i javnu raspravu 'vidjeti kako će to završiti'.

Napominjući da porast nasilja uvijek prati krizu i recesiju, poručio je da se građani moraju pripremiti za takve i sve druge loše učinke koje u društvu, pa tako i među maloljetnicima, izaziva teško gospodarsko i socijalno stanje u državi. Naglasio je pritom da u rješavanju problematike maloljetničkog nasilja uvijek treba imati na umu da su i žrtva i nasilnik 'naša djeca', te da u odnosu na delikvente 'niti društvo niti obitelji nisu napravili dovoljno'. (Hina)