Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović u ponedeljak je prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, na prigodnoj svečanosti u sjedištu UN-a u New Yorku


'Ceremonija polaganja prisege Ivana Šimonovića na novu dužnost održana je u nazočnosti glavnog tajnika Ban Ki-moon', kazala je za Hinu dužnosnica ureda glasnogovornika glavnog tajnika UN-a. Šimonović (51), sveučilišni profesor, diplomat i donedavno ministar pravosuđa, prvi je dužnosnik imenovan na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, koju je Opća skupština UN-a ustanovila u prosincu 2009.

Vezani članci Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu Prosvjedi u Bejrutu - 2 Nakon 15 godina: UN-ov sud donosi presudu za ubojstvo libanonskog premijera Haririja

Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava on će biti zadužen za vođenje Ureda Komisije za ljudska prava (OHCHR) u New Yorku i vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay, čije je sjedište u Ženevi. Mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a, najviša je dužnost u sustavu UN-a ili u međunarodnim organizacijama općenito, koju je ikada obnašao jedan hrvatski dužnosnik. Šimonović ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnji mira i razvoju nacionalnih ustanova, naveo je UN-ov press centar pri objavi njegova imenovanja 3. svibnja.

>> Šimonović razrješenje očekuje sljedeći tjedan

Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). Za rad na čelu ECOSOC-a, jednog od najvažnijih operativnih tijela UN-a, odlikovan je francuskom Legijom časti. Na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, izabran je između 128 kandidata. (Hina)