Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović u ponedeljak 19. srpnja treba preuzeti dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, potvrđeno je iz UN-ova Ureda za ljudska prava u New Yorku.


'On će preuzeti svoju dužnost u ponedjeljak idućega tjedna', rekao je glasnogovornik Ureda za ljudska prava Fred Kiranghi. Kod stupanja na dužnost pomoćnika glavnog tajnika 'nije predviđena neka formalna ceremonija', dodao je Kiranghi. Iz diplomatskih izvora se doznaje da će Šimonović, koji postaje najviše rangirani hrvatski dužnosnik u sustavu UN-a, tijekom vikenda doputovati u New York. Šimonović (51), sveučilišni profesor, diplomat i donedavno ministar pravosuđa, prvi je dužnosnik imenovan na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, koju je Opća skupština UN-a ustanovila u prosincu 2009.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavni tajnik UN-a traži zaustavljanje nasilja na Tajlandu Slika nije dostupna Šimonović: Dobio sam nalog da odgodim prelazak

Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava on će biti zadužen za vođenje Ureda za ljudska prava u New Yorku i vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay (UNHCR), čije je sjedište u Ženevi. Šimonović ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnji mira i razvoju nacionalnih ustanova, naveo je UN-ov press centar pri objavi njegova imenovanja 3. svibnja. Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). Za rad ne čelu ECOSOC-a, jednog od najvažnijih operativnih tijela UN-a, odlikovan je francuskom Legijom časti.

Na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, izabran je između 128 kandidata, a u posljednjem krugu našao se među četiri kandidata. Uz Šimonovića, u završnoj su konkurenciji bili Karin Landgren, dugogodišnja dužnosnica UN-a koja se 20 godina bavila izbjeglicama, Paulo Sergio Pinherio, brazilski diplomat koji je bio UN-ov izvjestitelj za ljudska prava iz Burme, te Juan Mendez, bivši politički zatvorenik u Argentini, koji je 15 godina radio za Human Rights Watch. (Hina)