Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državno vijeće:

'Simbolično glasovanje o neovisnosti Katalonije je protuzakonito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokrajina simbolično glasovanje planira održati 9. studenoga. Madrid plan kani srušiti pred Ustavnim sudom.

Španjolsko državno vijeće, najviše savjetodavno tijelo španjolske vlade, ocijenilo je u četvrtak da bi simbolično glasovanje o neovisnosti Katalonije koje ta pokrajina planira održati 9. studenoga bilo protuzakonito, rekla je glasnogovornica vlade u Madridu.

Pročitajte i ovo Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Neizvjesnost u Kataloniji Katarina Alvir iz Barcelone: Dan prije izbora gotovo da i nema predizbornih plakata Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP) MADRID POVUKAO NEZABILJEŽENI POTEZ Što čeka Kataloniju nakon proglašenja neovisnosti? Vodič za kaos koji se odvija u Španjolskoj

Vijeće je jednoglasno potvrdilo odluku da se planirano katalonsko savjetodavno izjašnjavanje osporava pred Ustavnim sudom.

Španjolska vlada zatražila je u ponedjeljak mišljenje Vijeća, koje je najviše savjetodavno tijelo španjolske vlade i ono je odlučilo po hitnom postupku.

O katalonskom planu u petak treba raspravljati i vlada u Madridu, a ako odluči osporiti glasovanje dužna je zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

Katalonci: OK, nećemo održati referendum već 'konzultacije s građanima'

Samoupravna vlada Katalonije koju vodi nacionalist Artur Mas planirala je održati referendum o neovisnosti, no Ustavni sud presudio je 29. rujna da je takav referendum protuustavan.

Tada je vlada te gospodarski snažne sjeveroistočne španjolske pokrajine od 7,5 milijuna stanovnika odlučila održati barem simbolično savjetodavno glasovanje.

Madrid sada kani i taj plan srušiti pred Ustavnim sudom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene