Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovanje o neovisnosti

Katalonci: OK, nećemo održati referendum već 'konzultacije s građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonija je odustala od referenduma za nezavisnost i umjesto toga će održati 'konzultacije s građanima'.

Španjolska Vlada prošli je mjesec tražila da Ustavni sud proglasi referendum za nezavisnost Katalonije koji se trebao održati 9. studenog, ilegalnim, argumentima da bi na taj način bio prekršen Ustav. Sud je suspendirao glasovanje do donošenja odluke suda. A donošenje odluke moglo bi potrajati godinama, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Katalonski predsjednik Artur Mas, rekao je kako će se umjesto referenduma, 9. studenog održati 'konzultacije s građanima'. Novo glasovanje bit će u skladu sa zakonom, rekao je, a da pri tom nije otkrio više detalja. Rezultat 'konzultacija' bit će poznat 10. studenog.

'Ne možemo to nazvati referendumom, ali bit će glasačkih kutija i glasačkih listića i bit će moguće glasovati', rekao je Mas.

Pristaše referenduma u Kataloniji napreduju

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozdravio je ovu najavu i pozvao na dijalog s vlastima Katalonije. 'Moramo proći određene stvari, moramo razgovarati. Mnogo nas želi živjeti zajedno jer smo zajedno napravili mnogo stvari', kaže Rajoy.

Katalonija je bogata regija na sjeveroistoku Španjolske sa svojim jezikom i kulturom. Tijekom posljednjeg desetljeća glasovi za nezavisnost sve su jači. a posebno su potaknuti španjolskom ekonomskom krizom i odbijanjem Madrida da izađe u susret regionalnim zahtjevima za većom autonomijom, posebno po pitanju poreza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene