Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove brojke, najmanje poginulih

Sigurnost prometa u Hrvatskoj na razini je od prije 46 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje sigurnosti u prometu u Hrvatskoj 2010. godine dostiglo je razinu od prije 46 godina, izvijestio je MUP.

U 2010. godini u prometu je poginulo 426 osoba, što je najniža brojka smrtno stradalih osoba još od davne 1964. godine, kada su poginule 433 osobe. Osim toga, tom je brojkom dostignut, pa čak i premašen cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2006.do 2010. od 10 smrtno stradalih na 100 tisuća stanovnika u 2010. godini, jer je stopa smanjena na 9,7, piše u priopćenju MUP-a.

Pročitajte i ovo Prometna policija, ilustracija Gužve Nesreće na autocestama: Na A3 i A4 vozi se uz ograničenja Doc. dr. sc. Rajko Horvat, profesor s Fakulteta prometnih znanosti, i Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Previše mrtvih na cestama Stižu nova rigorozna pravila u prometu: ''Veće kazne imaju dobre rezultate u EU-u''

Uz brojne druge razloge, zasigurno je i ovaj obećavajući završetak godine potaknuo Hrvatsku da se uključi u Desetljeće akcije sigurnosti cestovnog prometa i da glavni cilj novog Nacionalnog programa za razdoblje 2011.-2020. uskladi sa onim na svjetskoj i europskoj razini. Letvicu smo podignuli visoko. Broj poginulih u prometu na kraju 2020. godine treba smanjiti za još 50 posto u odnosu na 2010. godinu.

U cijelome svijetu prometne su nesreće ubojice broj jedan mladih ljudi u dobi od 10 do 25 godina. Svake godine u svijetu u prometnim nesrećama pogine milijun i 300 tisuća ljudi, dok ih 50 milijuna završi ozlijeđeno, ističe MUP navodeći službene svjetske podatke o sigurnosti u prometu. Od ukupnog broja smrtno stradalih osoba, većina ih stradava u nisko i srednje razvijenim zemljama, a zanimljivo je da se u tim zemljama istovremeno nalazi svega 48 posto ukupnog broja vozila. Najugroženije skupine su djeca i mladi, odnosno, biciklisti, mopedisti i pješaci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene