Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje sigurnosti u prometu u Hrvatskoj 2010. godine dostiglo je razinu od prije 46 godina, izvijestio je MUP.


U 2010. godini u prometu je poginulo 426 osoba, što je najniža brojka smrtno stradalih osoba još od davne 1964. godine, kada su poginule 433 osobe. Osim toga, tom je brojkom dostignut, pa čak i premašen cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2006.do 2010. od 10 smrtno stradalih na 100 tisuća stanovnika u 2010. godini, jer je stopa smanjena na 9,7, piše u priopćenju MUP-a.

Vezani članci Doc. dr. sc. Rajko Horvat, profesor s Fakulteta prometnih znanosti, i Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Stižu nova rigorozna pravila u prometu: ''Veće kazne imaju dobre rezultate u EU-u'' Veći broj smrtno stradalih u prometu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Četiri ubojice na hrvatskim cestama lani su odnijeli 331 život, no uvodi se novost koja bi mnoge mogla spasiti

Uz brojne druge razloge, zasigurno je i ovaj obećavajući završetak godine potaknuo Hrvatsku da se uključi u Desetljeće akcije sigurnosti cestovnog prometa i da glavni cilj novog Nacionalnog programa za razdoblje 2011.-2020. uskladi sa onim na svjetskoj i europskoj razini. Letvicu smo podignuli visoko. Broj poginulih u prometu na kraju 2020. godine treba smanjiti za još 50 posto u odnosu na 2010. godinu.

U cijelome svijetu prometne su nesreće ubojice broj jedan mladih ljudi u dobi od 10 do 25 godina. Svake godine u svijetu u prometnim nesrećama pogine milijun i 300 tisuća ljudi, dok ih 50 milijuna završi ozlijeđeno, ističe MUP navodeći službene svjetske podatke o sigurnosti u prometu. Od ukupnog broja smrtno stradalih osoba, većina ih stradava u nisko i srednje razvijenim zemljama, a zanimljivo je da se u tim zemljama istovremeno nalazi svega 48 posto ukupnog broja vozila. Najugroženije skupine su djeca i mladi, odnosno, biciklisti, mopedisti i pješaci.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju