Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šibenik pregovara s Inom zbog hipoteke na zemljište TEF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenska Tvornica elektroda i ferolegura zatvorena je 1996., a 28 hektara njezina zemljišta uz more opterećeno je hipotekom od 46,5 milijuna kuna, koliko je TEF ostao dužan hrvatskoj naftnoj tvrtki Ini.

Šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić je uvjerena kako će se gradska uprava s Inom dogovoriti o tome dugu prije nego hrvatsku naftne tvrtku preuzme madžarski MOL, inače će kao većinski vlasnik MOL preuzeti i tražbine te tvrtke pa i založno pravo vlasništva na, razmjerno dugu, dio vrijedna šibenskog obalnog prostora zvanog Crnica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Prema podacima Središnje depozitarne agencije, MOL već sada može računati na udio u vlasništvu u hrvatskoj naftnoj kompaniji od 44,3 posto, a konačni se podaci o udjelu očekuju u četvrtak, 9. listopada.

TEF je ugašen 1996., a nakon pretvorbe poduzeće postaje dioničkim društvom koje je u potpunu vlasništvu grada Šibenika. Pogoni TEF-a obuhvaćali su 282.000 četvornih metara zemljišta uz more na sjeverozapadu grada, u neposrednoj blizini gradskog središta.

Dug Ini, odnosno hipoteka, nije tako velik u usporedbi s položajem i veličinom zemljišta da bi mogao ugroziti razvoj Šibenika, naglasila je gradonačelnica Klarić. 

'Zemljište bivše tvornice zasigurno će biti generator razvoja Šibenika u sljedećem razdoblju', dodala je.

Iako je tvornica prestala raditi a većina tvorničkih zgrada demontirana do 1999., ukupan dug TEF-a od oko 70 milijuna kuna do danas nije vraćen. Zemljište je opterećeno zalogom od 46,5 milijuna kuna za dug Ini zbog pozajmice iz 1993., a ostatak duga se odnosi na Vladu, odnosno Ministarstvo gospodarstva koje je posudilo novac za uklanjanje tvorničkih zgrada.

Gradonačelnica Klarić je rekla da će gradska uprava Ini ponuditi sadržaje koji za nju mogu biti poslovno isplativi. Riječ je o zemljištu na kojem bi Ina mogla graditi svoje benzinske crpke, ali i ugostiteljske objekte, dodala je gradonačelnica.

'Teško je bez stručne procjene reći koliko bi moglo biti vrijedno zemljište bivše tvornice, ali za usporedbu, neka građevna zemljišta u okolici na tržištu su dosezala i cijenu od 300 eura po četvornom metru', doznaje se od Veselka Gulina, direktor TEF-a d.d.

Gulin smatra da grad Šibenik ne će ostati bez zemljišta na kojemu je TEF, jer je založno pravo vlasništva tek jamstvo za vraćanje duga.

Prostor bivše tvornice u Generalnom urbanističkom planu grada Šibenika određen je za mješovitu namjenu, odnosno stambeno-poslovnu i turističku zonu.

Trenutačno se na području TEF-a uklanja zaostali otpadni materijal, neopasna silikomanganska troska. Zagrebačka tvrtka MLM, kao ispostava britanske tvrtke Westbrook Resources, u skladu s ugovorima potpisanim s gradskom upravom, vadi zaostalu trosku iz koje se drobilicama odvaja koristan mangan, namijenjen izvozu, a preostali materijal može se upotrijebiti u građevinarstvu.

Za saniranje opasnog otpada odložena na području bivše tvornice TEF-a, fenola i katrana, gradska uprava dobila je pozajmicu od 20 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor o tome potpisan je potkraj srpnja ove godine. Sanacijske će radove izvoditi zadarska tvrtka 'Sirovina odlagalište' d.o.o., na temelju Programa sanacije koji je izradila zagrebačka tvrtka APO d.o.o.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene