Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predali minuti iza ponoći

Veliki dan za Šibenik: Predana dokumentacija za uređenje tvrđave sv. Ivana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradske su službe dvije godine radile na opsežnoj dokumentaciji i spremno dočekale rok za predaju SAFU-u koji je počeo minutu iz ponoći.

'Za Šibenik je danas veliki dan, jer na isti datum na koji otvaramo obnovljenu tvrđavu Barone predali smo dokumentaciju za uređenje i trećeg šibenskog bisera - tvrđave sv. Ivana. Iskustvo s obnovom svetog Mihovila i Barone daje nam pravo vjerovati da će projekt dobiti 'zeleno svjetlo'. Dokumentacija, od 1.500 stranica, predana je noćas u 12:01 u pošti na Bajakovu, jer je to jedini poštanski ured koji radi 24 sata, a htjeli smo biti prvi', kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Šibenska tvrđava koja se trenutno obnavlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Investicija u kulturni turizam Nova stara šibenska atrakcija: Obnavlja se i treća tvrđava, a radovi nisu stali ni u sezoni

Gradske su službe dvije godine radile na opsežnoj dokumentaciji i spremno dočekale rok za predaju SAFU-u koji je počeo minutu iz ponoći.

'Ovo je specifičan natječaj, jer za razliku od dosadašnjih, važan je rok u kojem ste predali dokumentaciju, dakle što je prije moguće. Već su bila dva roka, ali su produljeni i mi smo bili spremni već i tada tako da je danas, kad je rok počeo, preostalo samo predati dokumentaciju. Tvrđava svetog Ivana najveća je šibenska tvrđava i njezino je uređenje procijenjeno na 50 milijuna kuna, a Fond na koji apliciramo puno je veći nego dosadašnji i mi se nadamo da bismo iz europskih sredstava mogli dobiti 85 posto potrebnog novca. Očekujemo da ćemo za tri mjeseca znati rezultat naše prijave', pojasnio je Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Provedbom projekta revitalizacije tvrđave svetog Ivana Grad Šibenik će nastaviti obnovu svoga fortifikacijskog sustava, koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine. Inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi koji će se pružati posjetiteljima na tvrđavi sv. Ivana omogućiti će pozicioniranje ove šibenske tvrđave kao kulturne turističke atrakcije s jedinstvenom ponudom u Republici Hrvatskoj.

Naime, u podnožju sjevernih obrambenih bedema, poznatom kao 'kliješta', posjetitelji će moći uživati u gastro- vizualnom konceptu koji uključuje večeru, 3D video mapping show i igrani dio, koji zajedno čine jedinstvenu interaktivnu cjelinu. Revolucionarna tehnika 3D video mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će različite sadržaje, stvarajući dodatne dimenzije, optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata, što će posjetiteljima pružiti nezaboravan doživljaj. Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima unutar zidina tvrđave, koji će doprinijeti smanjenju sezonalnosti i produljenju boravka posjetitelja, osiguravajući kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima.

Obnovom tvrđave sv. Ivana razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će pomoći pozicioniranju Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije.

Ponuda tvrđave svetog Ivana predstavlja značajan kvalitativni odmak od klasične ponude 'sunca i mora' prema razvoju turizma temeljenog na integraciji povijesno - kulturne baštine i najsuvremenijih tehnologija u svrhu visoko kvalitetnog doživljaja destinacije.

Projekt Revitalizacije tvrđave svetog Ivana bit će prijavljen za dodjelu sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj; Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, a ukupna vrijednost projekta je oko 53.000.000,00 kuna.

Izrađivač idejnog rješenja, izvedbenog projekta i glavnog projekta je arhitektonski studio Vulin/ Ileković.

Tvrđava Sv. Ivana se nalazi na brdu visokom 115 metara, iznad stare gradske jezgre. Podignuta je u zvjezdolikom obliku 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija s ciljem zaštite grada od turskih napada iz zaleđa i izgrađena za samo mjesec i pol dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene