Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gigantski projekt

Šibenčanin (28) u Londonu radi posao koji je san svakog inženjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Kesić već je više od godinu dana u Londonu. Projekt na kojem je zaposlen trenutno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Europi.

Šibenčanin Marko Kesić (28) već više od godinu dana radi kao inženjer geodezije na gigantskom projektu u Londonu. Tamo je naime, piše Šibenik IN, u tijeku izgradnja 120 kilometara duge trase podzemne željeznice, odnosno trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Europi koji je vrijedan preko 15 milijardi funti.  Dovršetak projekta planira se za 2018. godinu.

Pročitajte i ovo Policija u podzemnoj željeznici u New Yorku Sigurnost Nacionalna garda patrolirat će metroom: Pregledavat će torbe putnika Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

'U Londonu radim na mjerenju stanica koje su ogromne, a sam dolazak na gradilište govori ti da je riječ o gigantskom projektu. Da bi tamo radio, moraš proći sve žive kontrole, položiti ispite za sigurnost i nakon toga prolaziš zdravstvene testove da vide jesi li savršeno zdrav jer radiš pet katova ispod zemlje. Kad sve položiš, potpisuješ izjavu da nećeš širiti nacrte i onda se spustiš i mjeriš što trebaš', ispričao je Marko za Šibenik IN i dodao kako se radi je riječ o poslu koji je kao svaki drugi, ali je potrebno određeno vrijeme za naviknuti se.

Iz Perua u Lijepu našu: Svi je pitaju je li u Hrvatskoj našla ljubav života - no istina je potpuno drugačija

Kolege su mu ljudi iz cijelog svijeta, među kojima je najviše Engleza, a zatim Iraca i Španjolaca. Na smjenu od 12 sati se, kaže, brzo navikao. Radi 10 dana, nakon čega ima pravo na odmor u trajanju od pet dana i tada je obično u Hrvatskoj jer mu tvrtka uz smještaj i javni prijevoz plaća i avionske karte.

'Nakon godine dana u Londonu, shvatio sam da Britanci rade dosta više od nas, a takav ih radoholičarski glas i prati. Britancima se život svodi na posao, stalno rade, a kad su na godišnjem nikad nisu kući, već putuju po svijetu', ispričao je. No, poručuje da Hrvati žive mnogo bolje i kvalitetnije.

'Sve je imalo smisla'

Za Šibenik IN prisjetio se i dolaska u London koji je bio pomalo zbunjujući jer se ipak radi o jednom od najmoćnijih i najvećih gradova na svijetu. No, znao je da se radi o velikoj prilici koju mora iskoristiti, posebno jer nakon fakulteta nije sve išlo glatko pa je, među ostalim, u jednoj zagrebačkoj firmi završio na stručnom usavršavanju za 1600 kuna.

Australiju zamijenio hrvatskim otokom i oduševio fenomenalnom idejom

'Kad sam radio za 1.600 kuna, nije mi bilo drago, ali kad je danas ovakva situacija, vidim da je sve imalo smisla i da sam morao proći neke stepenice u poslu', kaže ovaj 28-godišnjak i dodaje da u Hrvatskoj situacija za geodete nije bajna jer nema puno posla.

U Šibeniku je često radi obitelji, prijatelja i djevojke. A iako se u Londonu može zamisliti nekoliko godina, tamo ne bi htio živjeti.

' London je idealan za život, ali na par godina i kad radiš osam, a ne 12 sati dnevno. Možda bih volio živjeti u Njemačkoj ili Norveškoj. Volim kad je hladnije, a riječ je o prilično uređenim zemljama u kojima su pravila jasna', zaključio je. Naravno, jednog dana, nakon inozemnih avantura, volio bi se vratiti u Šibenik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene