Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osijek, očito, nema sreće sa šoping centrima, a šoping centri u cijeloj Hrvatskoj nemaju baš sreće s kupcima. Barem je tako bilo uoči upravo završenih božićnih blagdana.


Utržak za prosinac još se zbraja no neki već sada otvoreno govore o tome kako im je zarada, unatoč dobro razvijenom potrošačkom duhu u Hrvata, pala. Za trgovce crni prosinac 2009., a u Emmezeti priznaju pad prometa. I dok prehrana ne bilježi velike minuse, kupovalo se mnogo manje odjeće i obuće. 'Za našu tvrtku evo mjesec još nije gotov ali računamo da bi mogao bit oko desetak posto', rekao nam je Slobodan Školnik iz Emmezete.

Vezani članci Ovalni stan u parkingu - 1 Stan u Zagrebu o kojem ovih dana svi pričaju: "Malo je nezgodno ak' si malo popiješ..." Točenje goriva, ilustracija Lagani udar po džepu: Cijene goriva sutra od ponoći opet rastu

Tu su brojku pokušali ublažiti sniženjima i rasprodajama prije Božića, a Školnik tvrdi da svi brojevi u sniženjima idu u opcije. Manje se kupovalo i u trgovačkom centru Mandi, a recesija im je smanjila potrošnju za oko petnaest posto. 'Najviše je podbacio namještaj i ovi drugi, koji imaju odjeću to su dvije stvari, koje su najviše podbacile', objasnio je Dragutin Mamić, iz trgovačkog centra Mandi.

Jedino Billa u plusu

Popusti u prosjeku 40 posto, a ima i dvostruko većih. Billa se među rijetkima hvali plusevima i tvrde kako je ovog prosinca potrošnja bila bolja za oko pet posto, a Konzum tvrdi da im je potrošnja na razini prošlogodišnje. 'Brojčanih pokazatelja za sada nema, ali sve procjene govore da će pad blagdanske potrošnje biti na razini općeg pada potrošnje, ili možda nešto ispod toga, dakle svakako oko petnaest posto', ističe Branko Vukelić, iz Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore. I najveći optimisti među trgovcima, ne misle da će nabolje u prvoj polovice iduće godine, ali vjeruju i da podaci o blagdanskoj potrošnji 2010., za njih neće biti tako poražavajući.