Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljeto je stiglo

Sezona kupanja: Više od 400 spasioca dežura na 150 kupališta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetne vrućine na plaže su izmamile brojne kupače. Uz uživanje u morskim radostima, na kupalištima valja i pripaziti - dovoljna je sekunda neopreza da ugrozite svoj ili tuđi život. Da bi nezgoda bilo što manje, zadužene su spasilačke službe, koje su započele s dežurstvima.

Više od 400 spasioca dežurat će na 150 kupališta, bilo da je riječ o jadranskim plažama, bazenima ili jezerima u unutrašnjosti. Obuka je završena. Pripadnici hrvatskih spasilačkih službi imaju međunarodne licence. Tečajevi su isti kao u europskim zemljama, pa to znači da naš spasilac može raditi, primjerice, i na talijanskoj ili španjolskoj plaži. Posao im je jako odgovoran. Voda zna biti itekako opasna. Ovaj tjedan bit će im prvi veliki test zbog ekstremnih temperatura i povećanog broja kupača.

Pročitajte i ovo Plivanje na luftiću tijekom bure Nova upozorenja Neodgovorno ponašanje na moru tijekom oluja: "Nije lijepo da kažem što mislim o njima" Automobil upao u more Spašavanje na Murteru Autom sletio s ceste i završio u moru: Spasili ga stranci, 83-godišnjak zadobio teške ozljede

Spasilac Šime Nekić kupače čuva treću sezonu, a najviše pamti zahtjevne akcije. 'Prošlo ljeto je bilo jako nevrijeme i starac je išao u more, bili su ogromni valovi, izudarali su ga o mul i nas par smo ga izvukli, sanirali ozljede i zvali Hitnu', rekao je Šime.

>> Ljeto se ubrzano zahuktava: Sredinom tjedna temperature se penju i do +35

Zbog odgovornosti i ozbiljnosti posla, spasioci moraju zadovoljiti stroge zahtjeve. Prije sedmodnevne obuke, testiranje sposobnosti. 'Moraju isplivati 400 metara ispod 8 minuta, ronjenje na dah, to su plivačke sposobnosti. Mora biti osoba punoljetna, mora dobro poznavati engleski jezik', rekao je Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa Zadar.

Žuta majica i narančasta plutača njihovi su prepoznatljivi simboli na hrvatskim plažama. Zadatak je i upozoriti kupače koji se kupaju izvan postavljenih granica. Sigurnost je najvažnija. Organizirana spasilačka služba uvjet je i za dobivanje Plave zastave.

Uz čisto more i zajamčenu sigurnost, i ljetovanje je ljepše. Ovog ljeta na hrvatskim plažama vijorit će se 102 Plave zastave i još 18 u marinama. One su lako prepoznatljiv simbol čistoće i sigurnosti, o čemu turisti itekako paze. A to je ujedno i dokaz da je hrvatsko more po kakvoći u samom europskom vrhu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene