Povodom Svjetskog dana romskog jezika u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je središnja proslava ovog romskog nacionalnog praznika. U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, a oni se, koliko god danas bili ponosni, još uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.


Sestre Oršuš, Martina i Ivana, naizgled su tipične tinejdžerice. Maturantice su srednje škole u Maruševcu pokraj Varaždina, no njihov put zbog romske nacionalnosti nije bio lagan.

Vezani članci Božica Makar HNS-ova zastupnica Božica Makar: "Romi su na Badnjak upali u kuću moje majke i isprebijali je, nepokretna je" Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne smiruju se tenzije u jednoj od najrazvijenijih kontinentalnih županija: "Mislim da je tu netko zakazao..."

"Na početku je bilo nekih učenika koji nas nisu znali, pa su spominjali riječ cigan i slično. No, na kraju, kad su nas upoznali, sve se sve lijepo riješavalo", govori Ivana Oršuš.

Unatoč početnim predrasudama, njihova želja za dokazivanjem je prevladala.

"Moj motiv je istina bio da se ističem, ne po romskoj nacionalnosti nego da pokažem Romima i većinskom stanovništvu da i mi Romi imamo cilj", govori Martina Oršuš.

Motivaciju i pomoć na njihovu putu pružila im je udruga Kali Sara.

"Utječemo na razna ministarstarstva koja su nama vrlo bitna što se tiče samog obrazovanja i zapošljavanja, to nam je prvenstveno", govori Suzana Krčmar, predsjednica udruge "Kali Sara".

Upravo za to zalaže se i saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi.

"Nije dovoljno samo završiti studij ako prije toga ne pomognemo u zapošljavanju, jer samo na takav način šaljemo poruku da svim ostalim mladim Romima koji dolaze, da se i oni trebaju obrazovati"

Primjer im mogu biti Martina i Ivana s početka priče, koje se nadaju da će njihovim putem krenuti sve više Roma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr