Đuro Sessa
Đuro Sessa Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa izabran je za predsjednika Europske udruge sudaca (EAJ) i prvog potpredsjednika Međunarodne udruge sudaca (IAJ), priopćio je u utorak najviši sud.


Vrhovni sud je precizirao da je Sessa izabran za predsjednika EAJ (European Association of Judges) i prvog potpredsjednika IAJ (International Association of Judges) na sastanku Međunarodne udruge sudaca održanom 11. rujna u Rimu.

Za novog predsjednika IAJ izabran je portugalski sudac Jose Igreja Matos, dodao je Vrhovni sud.

IAJ djeluje na području 92 nacionalna udruženja sudaca koji su privrženi vladavini prava i pravu stranaka da u njihovim sporovima odlučuju suci koji su u svom odlučivanju neovisni i sigurni od vanjskog utjecaja, dok je EAJ regionalna grupa IAJ koju sačinjava 44 nacionalna udruženja sudaca, nadodao je najviši sud.

Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa

Damir Polančec svjedoči na suđenju Ivi Sanaderu (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) - 5 Sjećate se Damira Polančeca i afere Spice? Vrhovni sud raspravlja o žalbama pet godina nakon prvostupanjske presude

Đuro Sessa je sudac Vrhovnog suda od 15. rujna 2008. godine, a najvišim sudom je predsjedao od 20. srpnja 2017. do 20. srpnja 2021. godine. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik RH Zoran Milanović ga nije predložio Saboru.