Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheolozi na terenu

Senzacionalno otkriće: Pronađen dalmatinski neandertalac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senzacionalno otkriće u Velikoj pećini u kanjonu Kličevice. Na istraživanju rade hrvatski i inozemni stručnjaci.

U Velikoj pećini pronađeno je strugalo za koje se vjeruje da ga je napravio neandertalac. I to prije čak 40 tisuća godina! U ovoj špilji su ostavili alat, životinjske kosti i oruđe. Znanstvenicima dovoljno za proučavanje. 'Oni su bili prilično, vrlo bismo rekli, inteligentni, i vrlo brzo su se prilagođavali uvjetima koje je pred njih postavljao okoliš', kaže Ivor Karavanić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Romualdova pećina u Istri (Foto: AMI, Natura Histrica)2 Romualdova pećina Veliko arheološko otkriće u Istri: "Imamo nešto stvarno izvanserijsko" Drevni kameni krugovi (Foto: Getty Images) Sramotno otkriće Monumentalna greška: Otkrivena tajna drevnog škotskog kamenog kruga starog 4500 godina

U kanjonu Kličevice radi se punom parom. Stigli su čak i stručnjaci iz inozemstva. 'Jako sam uzbuđena što sudjelujem u ovom projektu i istražujem upravo u Hrvatskoj', kaže arheologinja Korina Burianto.

Dosad nepoznati lokalitet postao je pravom arheološkom riznicom. 'Najviše me zapanjilo bogatstvo ovog nalazišta. Iako smo ovdje tek 2 tjedna, broj pronalazaka zaista nas je iznenadio, ali i razveselio', kaže James Ahern sa Sveučilišta u Wyomingu.

A sve što je vrijedno, valja i zapisati. 'Tražim ostatke vulkana, takozvanu tefru. Pronašao sam nekoliko ostataka, proučit ćemo ih u engleskim laboratorijima u kojima se provode vulkanska istraživanja', pojašnjava Dustin White, Sveučilište u Oxfordu.

Ono što se pronađe tijekom kopanja, bit će od velike koristi za hrvatsku povijest. 'Ovisi o tome kako su se prilagođavali svome okolišu, na koji način su živjeli, kako su podnosili klimu', pojašnjava Natalija Čondić iz Arheološkog muzeja Zadar. 'Nema još nikakvih tragova ljudskih. Mislim, ovo su još gornji slojevi, tako da trebamo vidjeti šta će biti ispod', kaže arheologinja Renata Nizek.

Arheolozi se nadaju pravom dokazu ljudskog postojanja. Tada će ova špilja postati i službeno obitavalište dalmatinskog neandertalca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene