Baranjsko tlo plodno je za uzgoj različitih sorti voća i povrća, ali uz ponosne proizvođače sve su to prepoznali i kradljivci.


Mještani Baranjskog Petrovog Sela muku muče s lopovima koji im doslovce preko noći s polja i iz voćnjaka kradu - urod. Zbrajaju gubitke i čekaju da policija drskim lopovima stane na kraj.

Vezani članci Zlatni sat / Ilustracija Dolijali prevaranti s Interpolove tjeralice: Starce u Dalmaciji varali lažnim zlatnim satom, skidali jagodice na prstima da zametnu trag Pomaganje starijima, ilustracija Lažno se predstavljao, pristojno nudio pomoć pa opljačkao starije osobe

Marko svakog dana obilazi svoj voćnjak.

'Svaki pastir poznaje svoje stado i svaku ovcu pojedinačno, svaki voćar pozna svoje drvo i zna što na njemu ima', rekao nam je Marko Bačić. No, jutro prije nekoliko dana bilo je drugačije od ostalih.

'Naišao kupac i pitao je li može tonu?! Odakle može kada su mi obrali?!', kaže Marko.

Baranjsko tlo plodno je za uzgoj različitih sorti voća i povrća. Nažalost, uz ponosne proizvođače sve su to prepoznali i kradljivci.

KRAĐE SE NASTAVLJAJU Creska policija zaplijenila preko 1000 kilograma smilja

U pet godina starom voćnjaku na pola hektara površine uspijevaju rijetke sorte. Gubitci se osjete.

'Sigurno jednu tonu, znači 5 tisuća kuna sigurno…', rekao je Marko. Došli, pokrali, nazdravili i otišli. Marko je našao bočicu od likera.

Usputni prolaznici nisu prijetnja.

'Ne vjerujem da je to netko uzeo za svoje potrebe. To je otišlo na tržište. Ne mogu ja tu dežurati cijeli dan i cijelu noć. Ne ide to', objašnjava.

ZA NJIH ZAKONA NEMA Dobro su organizirani, djeluju noću, a opustoše cijele otoke

A bezuspješno je dežurao Markov susjed u svom plasteniku. 'Očito je da su ljudi dobro organizirani, da se jednostavno prati kada smo i gdje i tko. I onda se to obavi', rekao nam je Željko Kolar.

I prije sadnje računaju na manjak od najmanje 30 posto. Proizvođači su ogorčeni. 'Ta ljudska zloba nema granica. I sada bilo koga slušati. Netko će upirati prst u nekoga što možda nema veze s tim', zaključio je Marko.

Policija je upoznata s ovim slučajevima, ali kako nam kažu sugovornici, ovakvih priča u Baranji ima - na svakom koraku.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju