Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme je zlatne groznice na Tajlandu.


U vodi do koljena, stanovnici tajlandskog distrikta Wang Nuea, traže zlato. Zlatna groznica događa se svake godine u mjestima pokraj rijeke Wang od prosinca do ožujka budući da tada minerali i sedimenti koji u sebi sadrže zlato erodiraju sa obližnjeg brda u rijeku.

Vezani članci Maritimni centar izvrsnosti u Rijeci - 4 Niče tehnološko čudo usred Rijeke, vrijednost projekta veća od milijardu kuna! "Zapošljava se hrvatska pamet koja ostaje u zemlji" Riječka luka, ilustracija Pijan zvao policiju i prijavio da je na brodu "sumnjiva naprava" pa završio iza rešetaka

Lokalni seljani iskorištavaju prednost sezone suše i niskog vodostaja kako bi se bacili u potragu za vrijednim metalom u rijeci, piše Reuters.

Ove je godine rijeka posebno široka što znači da će i lov na zlato biti unosniji. 'Došla sam na dva dana, jučer i danas', rekla je Nit Mekhumlueng koja traži zlato. Kada je upitana je li pronašla zlato, Nit je odgovorila: 'Da, malo. Ne puno.'

>> Pronađeno Gadafijevo blago: 20 tona zlata i 80 milijuna eura

'Ova je godina posebna jer je rijeka šira, široka je oko deset metara', rekao je geolog Adul Jaitrabutra koji pojašnjava da zbog niskog vodostaja stanovnici mogu kopati dublje gdje će pronaći više zlata. 'Ondje je veće kamenje sa zlatom. Tako mnogo seljana sada dolazi ovdje jer mogu pronaći zlato koje mogu dobiti za dobru cijenu', rekao je Jaitrabutra te naglašava da je ondje čistoća zlata 98 posto.

Jedan gram zlata prodaje se za 45 američkih dolara. Klijenti su većinom iz trgovina koje prodaju zlato i dolaze u grad kako bi ga otkupili od seljana.

'To je više hobi jer seljani koji ovdje dolaze po zlato žive od rada na farmama. Ne želimo o tome obavijestiti ljude iz susjednih distrikta jer bi nahrupili na ovo područje. Lokalna samouprava ne dopušta stanovnicima iz drugih distrikta da ondje kopaju', dodao je Adul.

Radom na farmi, seljani zarade oko deset dolara dnevno. Međutim, tijekom ovog perioda neki zarade i više od 300 dolara dnevno.

'Našao sam nešto. Dnevno mogu pronaći zlato vrijedno od deset do 13 dolara. Malo pomalo', rekao je Anuwat Toongtong, međutim neki zarade i mnogo više.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju