Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val prosvjeda

Linić prosvjednicima poručuje: 'Nema razloga za prosvjed, ostajem bahat!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u Osijeku, sutra u Vukovaru, a do kraja tjedna Virovitica, Križevci i Varaždin - hrvatski seljaci krenuli s prosvjedima upozorenja, zbog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministar financija Linić im poručuje ' Za prosvjede i štrajk nema razloga!' .

S 50-ak traktora baranjski su seljaci izašli na prosvjed upozorenja, koji je organizirala udruga Baranjska brazda. Promet na osječkoj obilaznici nisu blokirali, tek usporili vožnjom u koloni, pa su se na kraju parkirali uz cestu u pravcu Belog Manastira.

Pročitajte i ovo Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

Seljaci traže doradu Zakona o zemljištu, reviziju koncesija, a spremni su i na - referendum

Traže doradu Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, jer smatraju da pogoduje velikim trgovačkim društvima, a  nauštrb malih obiteljskih gospodarstava. Smatraju da, ako se može raspisati referendum za jedno golf igralište, može se valjda i za puno veće pitanje, a to je svakako državno poljoprivredno zemljište.

>> 'Više obradive zemlje će za seljake značiti manji poticaj'

Najavljuju kako će, ako bude potrebe, u roku 48 sati prikupiti 500.000 potpisa za pokretanje referenduma. Seljaci traže reviziju poljoprivredne zemlje, koja je 'dana bez natječaja u koncesiju velikim tvrtkama, bivšim kobinatima', te tvrde kako zbog toga država godišnje gubi 300 milijuna kuna.

Seljaci Liniću zamjeraju trošenje na propala brodogradilišta

Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda prozvao je ministra financija Slavka Linića.

' Ta nakaradna arogancija ministra Linića, koji nas doživljava parazitima državnog proračuna. Zašto taj čovjek bez odobrenja pumpa po 2 do 3 miijarde u brodogradilišta, a uzima ovom napaćenom narodu, seljacima?'

Linićev je odgovor stigao iz Varaždina, gdje se sastao s predstavnicima Grada i Županije, a seljacima i ostalim prosvjednicima je poručio.

' Ako je ponašanje ministara razlog da se izvlače traktori na ceste i da se postavljaju ultimatumi, onda će seljaci zaista za to i imati razloga. Ja sam inače osoba koja ima vrlo jasno izražene stavove i jasno definirana mišljenja. O ljudima koji su toliko bahati da drugima smetaju i zaustavljaju promet nemam dobro mišljenje i ne smeta mi da im to i kažem'.  Ministar je dodao kako tako govore i sindikalisti, te dodao.

>> Kajin: Određena poljoprivredna zemljišta su se čuvala za tajkune!

' Razloga za štrajk nemaju. Jasno je da je razlog zašto su na cestama samo zima. Za razgovarati o njihovim problemima u ministarstvu financija uvijek ima prostora, dapače s ministrom Jakovinom itekako ozbiljno razgovaramo o njihovim problemima. Ali na ultimatume mogu zaboraviti. To su mogli s bivšom vlasti, ali s ovom ne. Što se mene tiče, ja ću i dalje biti bahat i arogantan, ne zato jer je to moja narav nego zato jer uvijek jasno izražavam svoje stavove, a oni nek zbog toga izlaze na ulicu.' poručio je Linić slavonskim seljacima iz Varaždina.

Prosvjedi upozorenja hrvatskih seljaka sutra se nastavljaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, slijede Virovitičko-podravska, Križevačka i za kraj tjedna Varaždinska županija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene