Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasnila mjesec dana

Seljaci odahnuli: Napokon počela proljetna sjetva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Slavoniji i Baranji nije bilo poplava, ali su obilne kiše zaustavile sve poljske radove. Sjetva šećerne repe kasni gotovo mjesec dana.

Ratari rade doslovno dan i noć kako bi sve stigli. S repom su u velikom zaostatku. U isto vrijeme moraju pripremiti zemlju za sjetvu kukuruza i zaštititi pšenicu od bolesti. Nakon obilnih kiša došle su visoke temperature, a to je idealna podloga za razvoj bolesti i korova. Pred ratarima je puno posla.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Slika nije dostupna U Pitomači Andrej Plenković predsjeda sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

'Budi se u četiri, pola pet. Mašine se pripremaju i podmazuju, a kreće se u šest. Rano ujutro da kasno navečer, negdje do 22 sata', kazao je Petar Pranjić. U isto vrijeme sije se repa, štiti pšenica od bolesti i priprema zemlja za sjetvu kukuruza.

>> Seljaci na mukama: Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva

Zbog lošega vremena sjetva šećerne repe kasni gotovo mjesec dana. No, unatoč problemima, ratari se nadaju da kašnjenje neće smanjiti prinose. 'Dobili smo velik i dobar postotak vlage, odlična priprema, očekujemo fantastično nicanje na ovim temperaturama. Mislim da nismo ništa izgubili', kazao je Petar.

Kako već ne bi izgubili na pšenici, ratari ju moraju zaštititi. Pšenicu već napadaju bolesti. 'Jako je ugrozila ova kiša koja je padala dugi niz dana, tako da pokušavamo suzbiti koliko god možemo', kazao je Stojan Bekvalac.

Prvo obilne kiše, pa sad visoke temperature- sve su to izazovi tvornice na otvorenom. 'Nikad ne znate što ćete požet. Trud se uloži, novac se uloži, a što ćemo pobrat to ne znamo', kazao je Josip Vida. Unatoč svim nepoznanicama, baranjski ratari posla se ne boje, a s lijepim vremenom vratio se i optimizam na hrvatsko selo.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene