Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natopljeno tlo

Seljaci na mukama: Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme brine i poljoprivrednike - njihove oranice natopljene su vodom. U posljednjih mjesec dana palo je tri puta više oborina od prosjeka. Zbog lošeg vremena kasni proljetna sjetva.

Seljaci su već pomalo nestrpljivi. Prvi puta poticaje su dobili prije proljetne sjetve, a sada zbog lošeg vremena sjetva kasni. No, ipak poljoprivrednici moraju biti strpljivi. Moraju sačekati ljepše vrijeme jer bi im sav trud mogao biti uzaludan. No, s druge strane- kašnjenje sjetve znači i smanjene prinose.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Po njivi se ne može hodati, a kamoli voziti traktor. Zbog kiše koja danima pada, proljetna sjetva dobrano kasni. 'Trebamo čekati da ne uđemo u mokro. Ako uđemo u blato, neće biti dobra sjetva. Samo ćemo nabiti tlo', kazao je poljoprivrednik Dani Varga.

Zemlja nije uspjela popiti svu vodu. Palo je gotovo tri puta više oborina po četvornome metru u odnosu na prosjek. 'U zadnjih 30-ak dana palo je preko 120 mm oborina. Prosjek za ovo područje, barem u zadnjih 15-ak godina, u ožujku je 50-ak mm oborina', kazao je Danijel Jug s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

>> Pred seljacima najneizvjesnija proljetna sjetva - ni kiše ni poticaja!

Stručnjake brinu velike oborinske oscilacije od godine do godine. Takve nagle promjene brinu i poljoprivrednike. Dani je pšenicu posijao jesenas, u izrazito sušnoj godini. Danas ona pliva u vodi. 'Nakon toliko puno vlage, malo se povisi temperatura, odmah će početi bolesti', kazao je Varga.

Ratare čekaju dva velika posla- zaštita pšenice od bolesti i proljetna sjetva kukuruza, suncokreta, soje. Naravno, čim im to vrijeme dopusti. 'Dosta dobro vrijeme, dakle pretežito suho i toplije nego dosad, potrajat će barem nekoliko dana,veći dio sljedećeg tjedna. To će pružiti mogućnost sunčanim zrakama za postupno sušenje tla', kazao je meteorolog Milan Sijerković. Ne krenu li traktori uskoro u sjetvu, svako kašnjenje znači i smanjenje prinosa.

Poljoprivrednici kažu da je potrebno barem 10-ak sunčanih i toplih dana da zemlja bude spremna za sjetvu. Prošle godine u ovo vrijeme sjetva je bila u punom jeku, no kasnije je došla suša, tako da to nije bila dobra godina. Ova godina je počela loše za poljoprivrednike što ne znači da će tako i završiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene