Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka nas rast cijena hrane?

Pred seljacima najneizvjesnija proljetna sjetva - ni kiše ni poticaja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred hrvatskim je seljacima najneizvjesnija proljetna sjetva u posljednjih nekoliko godina. Suša je zemlju potpuno iscrpila pa je sijanje otežano, barem onima koji su sjeme mogli kupiti jer poticaji još nisu stigli. Ako sjetva bude loša i polja će loše roditi, a to bi moglo dovesti i do poskupljenja hrane.

S velikom strepnjom Mario Svalina iz Kneževih Vinograda kreće u proljetnu sjetvu. 'Jedna vrlo velika neizvjesna sjetva. Odustat ne možemo, povratka nema, nadamo se da će biti bolje'.

Pročitajte i ovo Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina" Slika nije dostupna Potpora samo seljacima u sustavu PDV-a Država smislila kako smanjiti poljoprivredne poticaje

>> Slavonci ogorčeni: Novi proračun ništa dao, nego još i uzeo...

No, za sada sve ide na gore. Zemlja je suha pa Mario sadi samo ono što sušu može izdržati - suncokret. Ove bi godine tako, na hrvatskim oranicama suncokreta trebalo biti 30 posto više. 

Za kupnju sjemena, Mario je potrošio zadnji novac.'Ovo sve što sad radim, radim s gorivom i nekakvim novčanim zalihama koje sam si priskrbio u 12. mjesecu', kaže Mario.

U posljednji trenutak ministarstvo je opskrbilo dio poticaja. Isplata kreće sutra. A bez dovoljno novca za kvalitetnu sjetvu i kiše polja neće dobro roditi, rasti će i cijene hrane.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene