Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci su ogorčeni

VIDEO Razbuktala se seljačka buna: Bilo je krvi i uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sati napetosti doveli su i do sukoba prosvjednika s policijom.

Cijeli dan trajala je napetost između pobunjenih seljaka i policajaca na vinkovačkoj obilaznici. Bilo je teških riječi i naguravanja, seljaci su pokušavali probiti policijsku blokadu. Na kraju je došlo i do sukoba s policijom, bilo je i ozlijeđenih, naguravanje je na kraju morala spriječiti interventna policija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon trosatnih pregovora Traktori odlaze s cesta: Postignut dogovor! Slika nije dostupna Nakon konzultacija u Zagrebu Ministar neumoljiv: Više ne možemo dati jer bi bankrotirali!

Slavonija je blokirana. Zagorski seljaci bijesni su i na premijerku i na onoga koji ju je postavio, prozivaju i Ivu Sanadera. Situacija je teška.

Stotinjak virovitičkih prosvjednika oko 19 sati je napalo policijsku stanicu u Virovitici. Načelnik Slavko Kopjar je s 15 policajaca tijelima uspio zaustaviti prosvjednike, pri čemu nisu upotrijebili silu.

Policija je poručila seljacima da budu mirni, dostojanstveni i da odblokiraju prometnice i granične prijelaze.

'Naravno da ćemo se maknuti s cesta, ali onda kad se ispune naši zahtjevi. Treba zadržati hladnu glavu i smiriti se kako ne bi više dolazilo do sukoba', kaže Tomo Pokrovac jedan od organizatora prosvjeda.

U tučnjavi s policajcima dvojica su prosvjednika i ozljeđena. To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo među prosvjednicima.

'Krivac za ovakav razvoj događaja je osobno Premijerka jer je obećavala isplatu poticaja, a to obećanje nije održano', kaže Pokrovac.

Policija neće tolerirati eskalaciju nasilja u posvjedima seljaka

Tijekom prosvjeda seljaka, u kojima na području 11 policijskih uprava sudjeluje oko 800 prosvjednika s 1.300 traktora, policija je zbog napada na službene osobe uhitila tri prekršitelja na području Virovitičko-podravske županije, i oni se nalaze na prekršajnoj obradi, izjavio je načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije, Zoran Ničeno.

U prosvjedima je oštećeno i nekoliko policijskih vozila, dok je na području Vukovarsko-srijemske županije jedan policijski službenik lakše ozlijeđen, rekao je Ničeno na konferenciji za novinare, održanoj na nadvožnjaku južne vinkovačke obilaznice, kojeg su vukovarsko-srijemski seljaci blokirali.

'Prosvjedi seljaka ulaze u novu fazu, u kojoj prosvjednici pokušavaju preuzeti položaje na autocestama i graničnim prijelazima', kazao je Ničeno, dodavši kako se prosvjedi održavaju izvan najavljenih lokacija i mjesta te su tako nezakoniti.

Napomenuo je da policija neće tolerirati daljnju eskalaciju, niti nasilje i sukobe seljaka s policijom. 'Policija će poduzeti sve kako bi osigurala javni red i mir te omogućila nesmetano kretanje građana', kazao je Ničeno.

Na području Vinkovaca prosvjednici traktorima blokiraju južnu obilaznicu i cestu prema Jarmini na cesti Vinkovci-Osijek, a mjesto prosvjeda osiguravaju temeljna, prometna i interventna policija.

No kako je pala noć stišale su se polako i tenzije, iako su traktori ostali na prometnicama, a ceste su i dalje blokirane jedan je dio prosvjednika otišao kućama, a na punktovima su postavljene straže.

Iza 13 sati krenuli u blokadu cesta

Kako su i najavli točno u 13 sati, budući da nikakvog odgovora od Vlade ili ministra nisu dobili, slavonski su prosvjednici krenuli u blokadu cesta. Za početak je blokirana ćepinska oblilaznica, koja povezuje Osijek s Đakovom i ostatkom Hrvatske. Radi se o jednom od nejprometnijih pravaca. Osim toga blokiran je i izlaz s autoceste Slavonike.

Na istoj su se obilaznici seljacima pridružili i iz konjogojske udruge Čepin. Na cesti je tako bilo i 20-ak konja, a njihovi vlasnici kažu kako njihovi konji nemaju što jesti, pa su se pridružili poljoprivrednicima u znak podrške.

Osječko-baranjska županija u potpunosti blokirana

U Osječko-baranjskoj županiji u 13 sati blokirane su sve prometnice od Đakova, Našica, Podgorača, Magadenovca, Dalja, Čepina, Čeminca u Baranji, izvijestio je Mato Brlošić, predsjednik osječko-baranjske Udruge 'Brazda'.

Čekali smo do 13 sati odgovoro iz vlade i od ministra Čobankovića, a kako su i ovaj put pokazali koliko im je stalo do naših problema odlučili smo se na potpunu blokadu prometnica, kazao je Brlošić.

Seljaci zauzeli nadvožnjak na južnoj vinkovačkoj obilaznici

Problem seljaka treba riješiti za stolom, rekao je bivši predsjednik države Stjepan Mesić. Smatra da obje strane trebaju sjesti, argumentirano razgovarati i pronaći što bolje rješenje - svjesni krizne ekonomske situacije u kojoj se nalazimo. Točno u 13 sati vukovarsko-srijemski seljaci s desetak traktora probili su policijsku blokadu na nadvožnjaku južne vinkovačke obilaznice, te traktorima blokirali u potpunosti tu prometnicu.

Policija je pokušala zaustaviti seljake, međutim, fizičkom silom seljaci su maknuli u stranu policajce i jedno njihovo vozilo, te se traktorima probili na nadvožnjak. Nasuprot traktorima nalazilo se nekoliko policijskih vozila, kao i djelatnici policije, koji su blokirali pokušaj daljnjeg napretka seljačkih traktora. Došlo je i do manjeg sukoba policije s prosvjednicima.

'Policija nas neće zaustaviti'

'I policajci se moraju zapitati hoće li idućeg mjeseca dobiti plaću', izjavio je novinarima predsjednik županijskog Hrvatskog seljačkog saveza Tomislav Pokrovac, dodajući kako će seljaci prosvjedne punktove, ako treba, pomicati 'ručno metar po metar'.

Prema njegovim riječima, prosvjednici su bijesni i dosta im je neizvjesnosti. Posebice je zamjerio vlastima Vukovarsko-srijemske županije izostanak, kako je kazao, potpunoga zanimanja za seljake prosvjednike i njihove probleme.

Ponovno blokirana đakovačaka zaobilaznica

Seljaci-prosvjednici su rano poslijepodne blokirali đakovačku zaobilaznicu, dionicu pored Petrolove benzinske postaje. Zaobilaznica je blokirana sa sedamdesetak traktora. Među prosvjednicima je primjetan rast nervoze i nezadovoljstva.

Bez kaznene prijave za pomicanje policijskog automobila

'Bio je jedan incident u Vinkovcima gdje su prosvjednici maknuli dva policijska vozila', izjavio je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Dodao je kako kaznena prijava protiv prosvjednika koji su probili policijsku blokadu, zasad neće biti podnijeta.

Na mjestima prosvjeda dovoljan je broj policajaca, istaknuo je Borovec.

Cestovni prijevoznici pozvali seljake da ne blokiraju ceste

Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici priopćila je kako s velikom pažnjom prati sva događanja glede pregovara poljoprivrednika s Vladom RH te da uvažava njihovu potrebu da se izbore za ono što misle da bi realno trebali dobiti od države, ali ih je pozvala da ne blokiraju ceste i granične prijelaze.

'Apeliramo na vas da nam ne blokirate naša radna mjesta i pustite nas da radimo jer i mi moramo živjeti', stoji u priopćenju cestovnih prijevoznika upućenom 'braći seljacima'.

Prijevoznici napominju kako su njihova radna mjesta ceste i granični prijelazi te da su i oni ne jedanput bili u poziciji, ogorčeni nerazumijevanjem vlasti za njihove probleme, da blokiraju i ceste i granične prijelaze, no ističu kako je uvijek prevladao razum.

'Blokiranjem cesta i graničnih prijelaza doveli biste zemlju u kolaps. Istu onu zemlju za koju smo se borili i mnogi od svih nas dali svoje živote. Naši su pregovarači mukotrpno progovarali danima i uspjeli smo polučiti kakve takve rezultate. S druge pak strane i vi morate shvatiti da je svjetska kriza i da se sve političke i gospodarske snage u ovoj zemlji maksimalno trude da razno raznim mjerama pokušaju izvući zemlju iz ove velike krize', stoji u dopisu udruge Hrvatski cestovni prijevoznici upućenom seljacima koji prosvjeduju diljem hrvatskih prometnica.

Ništa od posjeta premijerke Kosor

Pričalo se kako bi Vlada navodno trebala održati izvanrednu sjednicu u Slavoniji na kojoj bi se razgovaralo o problemu seljaka, a premijerka Jadranka Kosor, isto tako navodno, trebala se sastati sa seljacima koji prosvjeduju. U Vladi su tu informaciju demantirali. 'Premijerka Jadranka Kosor nema u planu ići u Slavoniju niti se sastati sa seljacima', rekla nam je Martina Banić, zamjenica glasnogovornika Vlade. Ta je informacija seljake iznenadila, pa su rekli kako će odmah nazvati predsjednika Ivu Josipovića i ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, spremni su na potpunu blokadu. To su nakon 13 sati i pokazali.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i bivši predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić dao je podršku seljacima u prosvjedu te ih je pozvao na jedinstvo, a Vladu da što prije riješi njihove zahtjeve.

'Pozivamo premijerku i Vladu da se problem što prije riješi, jer mislim kako ovo više nije problem seljaka, već usudio bih se reći, sramota vlade', rekao je Grivičić u Starom Slatniku na raskrižju cesta Slavonski Brod - Požega - Nova Gradiška, gdje je niknuo treći prosvjedni punkt u Brodsko-posavskoj županiji.

Brlošić: Seljacima se pridružuje sve veći broj ljudi

'Pošto se Vlada do sada nije oglasila vjerujem da su dali kolektivnu ostavku, ali ako je tako bilo bi uredu da takvu odluku objave', ironično je na jednom od punktova prokomentirao Darko Grivičić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. U svim slavonskim županijama seljacima koji prosvjeduju pridružio se sve veći broj ljudi, pa su se tako prosvjedi u Osječko-baranjskoj županiji proširili i na Magadenovac i Našice, uz Dalj, Čepin, Donji Miholjac, Čeminac i Đakovo, izvijestio je predsjednik osječko-baranjske udruge 'Brazda' Mato Brlošić.

U slavonskim županijama u prosvjedu je više od pet tisuća ljudi i oko 2000 traktora, a u Osječko-baranjskoj županiji oko 450 traktora i blizu 2000 prosvjednika, kazao je Brlošić.

Maratonski pregovori s Čobankovićem nisu uspjeli

Ministar poljoproivrede Petar Čobanković je poručio na da i dalje ostaje pri posljednjoj ponudi koju je  stavio na stol pred seljake. Ukoliko poljoprivrednici nastave sa masovnim prosvjedima, on je i dalje spreman razgovarati s njima, ali poručuje da je ova ponuda uistinu maksimum maksimuma. U subotu je oko podneva ministar Čobanković s pet predstavnika poljoprivrednika iz pet slavonskih županija započeo novu rundu pregovora nakon što se noć prije nisu dogovorili niti nakon pet sati pregovaranja. Čobanković se zatim vratio u Zagreb na konzultacije s premijerkom Kosor, a prosvjednici su mu dali rok do 20 sati. No on im je odgovorio javno putem novinske konferencije već u 17 sati.

>> 'Podršku smo dali, ali vrijeme je da se vratimo poslu'

>> Ministar neumoljiv: Više ne mogu dati jer bi bankrotirali

'Nećemo podleći pritiscima seljaka jer bi to moglo dovesti do rušenja proračuna, a to bi i značilo bankrot Hrvatske', poručio je nakon toga poljoprivrednicima i javnosti.

Vlada je u konačnici ponudila 60 posto isplate poticaja u novcu te mogućnost nabavke repromaterijala u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, ili 600 kuna po hektaru, što je dodatnih 22% poticaja. Seljaci žele da ovaj iznos u repromaterijalu bude 40, a ne 22 posto.


Trebaju li seljaci prihvatiti Čobankovićevu ponudu?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene