Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Do kraja rujna?

Seljaci čekaju predviđenih 300 milijuna kuna odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je rebalansom državnog proračuna ispunila obećanje dano seljacima, osigurala je 300 milijuna kuna za ublažavanje posljedica teške elementarne nepogode ovoga proljeća.

Seljaci su državi prijavili više od milijardu i pol kuna štete, a isplatu odštete očekuju do kraja rujna. Pitanje je postoji li taj novac u proračunu, ili će se morati pričekati da se ministar Šuker negdje zaduži i nabavi novac. Seljaci ne mogu još dugo čekati. Počeli su jesenski radovi, žetva suncokreta, vađenje šećerne repe, uskoro će i sjetva, a sve to košta.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Poplava u Županjskoj Posavini 2014. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nepravomoćna presuda Pucanje savskog nasipa: Tvrtka iz Slavonije dobila tužbu protiv države, koja mora platiti odštetu od 3,65 milijuna kuna

>> 'Žalosno je da se u ovoj državi poznaje samo sila i bunt'

Ponovno je živo na slavonskim oranicama. Prije posla valja 'uljepšati' stroj, no stanje na polju teško je uljepšati. Tek kad je sjeo za kombajn, Željko Užarević je spazio da su na istom polju šaroliki prinosi šećerne repe. Poplave su nagrizle i proljetos zasijani kukuruz. 'To je nanijelo značajne štete i propadanje 10 do 15 posto usjeva. Procjena je da je oko 30 tisuća hektara propalo', kaže Antun Jambrović s Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Manji prinosi, veći troškovi. Jesenski radovi u polju su počeli, seljacima je odšteta neophodna.

Premijerka uskoro u Slavoniji, seljaci dobili poziv i s Pantovčaka

'Bez kune nećemo moći ništa napraviti, jer krenula je žetva i sjetva, treba nam gorivo za sjeme, za repromaterijal', ističe Tomislav Pokrovac, predstavnik seljačkih udruga. Vlada je rebalansom predvidjela 300 milijuna kuna za odštetu. Novac bi trebao uskoro sjesti na račune jedinica lokalne samouprave. 'Svjesni smo da postoji deficit u proračunu od 15 milijardi kuna, da li ćemo se zadužiti pa isplatiti tu štetu, ili je Vlada taj novac već osigurala kao prioritet, to ćemo vidjeti vrlo brzo', rekao je Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.

Seljaci bi trebali dobiti tek trećinu vrijednosti uništenog uroda. Željku će i taj iznos dobro doći, jer ga je, zaduživši se za jesenske radove, zapravo već i potrošio. Prema nekim najavama, premijerka namjerava veoma brzo doći u Slavoniju i razgovarati sa seljačkim vođama. Seljaci su dobili i poziv s Pantovčaka. Predsjednik Josipović će ih primiti sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene