Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 150 traktora poljoprivrednika iz cijele Požeštine blokiralo je oko 11 sati državnu cestu Požega-Našice i županijsku prometnicu Pleternica-Kutjevo-Orahovica.


Kao što je najavio organizator prosvjeda, Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje, blokada je trajala oko 3 sata, a traktori su maknuti s prometnica oko 13 sati. Sasvim neočekivano, seljaci prosvjednici su u 14.30 sati odlučili ponovno blokirati prometnice smjeru Požega - Našice - Slavonski Brod razljućeni izjavom ministra Čobankovića, navodno danu nekim medijima, kako su oni razuzdana rulja.

Vezani članci Prometna nesreća, ilustracija - 3 Crno jutro kod Požege: U direktnom sudaru automobila i kombija poginuo je 72-godišnjak Odšteta za uništene usjeve i kuće u Požeštini - 9 Razmjeri štete u Požeštini: Prinos po hektaru ječma inače je do osam tona, a na jednom polju požnjeli 20 kilograma

'Mi nismo nikakva razuzdana rulja, već samo ljudi koji traže zarađeno', rekao je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Slavonskim je seljacima, čini se, voda itekako došla do grla. Bijesni i ljutiti jer se smatraju izigranima, traktorima su izašli na cestu. Blokirati cestu koja povezuje tri slavonska grada, s dvjestotinjak traktora, nije bio problem. Dosta im je ministra, pa kažu kako mu više neće dopustiti da ih blati.

'Mi ne tražimo milostinju, mi tražimo ono što nama pripada. Pogledajte ove ljude koji znojem lica svoga zarađuju kruh, a vi ih pljačkate', rekao je organizator prosvjeda Dragutin Dukić. 'Ministre Čobankoviću ne dirajte one ljude koji vas kruhom hrane i vasu djecu mlijekom poje', poručio je Franjo Levašić, sudionik prosvjeda.

Seljaci su nezadovoljni neisplatom poticaja iz 2008., jer im, po njihovoj računici, država duguje nešto više od 200 milijuna kuna. Dodatno ih je naljutila najava ministra Čobankovića o smanjenju poticaja za 40 posto, a dodatni bijes ministar je na sebe navukao jutrošnjom izjavom kako neće razgovarati s prosvjednicima. Umornih lica, ali ponosni na svoju zemlju i svako zrno svoje pšenice, ministra su opetovano prozvali za nesređeno stanje sela i seljaka i poručili mu: 'Ako ste fikus, dajte ostavku!'