Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na puštanje Tihomira Purde

Šeks očekuje da će Srbija povući optužnicu i protiv Veljka Marića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks očekuje da će Srbija povući optužnicu i protiv branitelja Veljka Marića.

'Bila bi civilizacijska katastrofa da se zadržavanje u pritvoru i uopće pokretanje kaznenog postupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja, agresorske JNA. To su priznanja koja su iznuđena torturom u logorima i zatvorima, i bio bi kraj civilizacije kad bi se to uzimalo kao osnova ne samo za pokretanje već i vođenje kaznenog postupka', izjavio je Šeks. On je na takav način komentirao povlačenje optužnice protiv Pudre, Janjića i Maslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prije majka, sada maćeha' Kosor: Ne zveckajte oružjem, ja sam vam omogućila mirovine Slika nije dostupna Skup branitelja u Grubišnom polju 'Ako se teror nad braniteljima nastavi, opet ćemo uzeti oružje u ruke'

>> Odmah krenuo prema granici: 'Samo želim zagrliti ženu i djecu'

>> Purdini suborci spremaju veličanstveni doček

Naglasio je da takve slučajeve u budućnosti treba spriječiti, posebno kroz snažnu političku aktivnost. Upitan smatra li da je rasplet slučaja Purda predugo trajao, odgovorio je da za njegovu obitelj i sve u Hrvatskoj sigurno jest, ali da je teško procijeniti je li se mogao i prije razriješiti.

Šeks je istaknuo kako se prema tom pitanju trebalo nešto drugačije postaviti prije puno godina, napomenuvši da je Sabor još 8. listopada 1991. donio zaključke da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Srbije, Crne Gore i tzv. JNA, koja je proglašena okupatorskom zločinačkom vojskom.

'Tada su se svi njeni potezi, gdje je Srbija kao pravna sljednica Jugoslavije i JNA preuzela kazneni progon, optužnice i presude vojnih sudova i vojnih tužilaštava bivše JNA, već davno prije trebalo presjeći i onemogućiti takva situacija', naglasio je Šeks.

On je upozorio da još uvijek postoji 'pristojan bro'" optužnica, presuda i tjeralica, po kojima bi se, ako se to ne riješi, opet moglo doći do ponavljanja sličnoga slučaja.

Na novinarsko pitanje je li osobno u proteklih 20 godina mogao po tom pitanju više napraviti, Šeks je odgovorio da su od 1991. do danas bile različite okolnosti i prilike.

'Sigurno je da se s malo više senzibiliteta 2007., kada su se pojavile prve tjeralice koje su bile tajne i zatvorene za javnost, tada trebalo pronaći neke modalitete koji bi spriječili ove situacije', zaključio je Šeks. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene