Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje i davanje mita

Ostaju iza rešetaka: Šefu u GSKG i dvojici građevinara određen jednomjesečni pritvor

Uhićenja u GSKG-u
Uhićenja u GSKG-u Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Uhićenja u GSKG-u Galerija 1/1 >>
Voditelju Odjela za hitne intervencije u GSKG-u (54) te dvojici građevinara (49) i (51) određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog primanja i davanja mita radi namještanja poslova na zgradama u Zagrebu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio im je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, doznaje Hina na sudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija u pritvoru je Podignuta optužnica za terorizam u susjedstvu, optužen al-Nusrin snajperist Kampovi - 2 Maržić i Kulušić pušteni Livljanić, Pripuz i Filipi ostaju iza rešetaka: "Sudac je odbio naše argumente"

Treći osumnjičeni vlasnik građevinske tvrtke (57) pušten je da se brani sa slobode nakon što je istražiteljima priznao da je davao mito radi dodjeljivanja građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Uskok je, ne navodeći identitete osumnjičenika, ranije priopćio kako voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

Uskok je nadodao da su mu građevinari zauzvrat isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da je s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

Policija je dodala kako se Voditelj Odjela za hitne intervencije u GSKG-u sumnjiči i da je obavještavao jednog vlasnika tvrtke o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok je ovaj zauzvrat njemu isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova.

Uskok sumnja da je Voditelj Odjela za hitne intervencijeu travnju 2020. zaposlio suprugu vlasnika te tvrtke u GSKG-u putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je tijekom studenog iste godine ishodio da se supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Vlasnik tvrtke mu je zauzvrat obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

Uskok je precizirao da je Voditelj Odjela za hitne intervencije GSKG-a s vlasnikom druge tvrtke dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu ovaj isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate.

Također je, ističe Uskok, dogovorio s vlasnikom treće tvrtke dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene