Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u utorak tri ključne mjere za osiguravanje dostojnog života za mlade, kojima će se njegova stranka posvetiti u 2018. godini - plan za investicije i nova radna mjesta, plan za socijalnu sigurnost i plan za bolje uvjete rada.

Galerija


Bernardić je na konferenciji za novinare istaknuo da je cilj SDP-a vratiti nadu, vjeru i optimizam mladima da je Hrvatska zemlja za koju se isplati boriti i u kojoj mogu dobiti istinsku šansu za život dostojan čovjeka. Vladajuće je pozvao da prihvate SDP-ove mjere, inače će biti odgovorni za egzodus mladih iz zemlje.

SDP želi stimulirati sigurnost radnog mjesta

SDP predlaže da se studentski i volonterski rad priznaju kao radno iskustvo, vraćanje vježbeništva i ograničavanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), kako poslodavci ne bi posezali za besplatnom radnom snagom.

Zadatak je SDP-a stimulirati sigurnost radnog mjesta, odnosno ugovore na neodređeno vrijeme, kaže bernardić, a destimulirati ugovore na određeno kojih je danas oko 90 posto, jer je nesigurnost radog mjesta među glavnim razlozima zbog kojih mladi odlaze iz zemlje.

Predlažu i podizanje dobne granice za oslobađanje od doprinosa do 35 godina, prioritet mladima kod dodjele poljoprivrednog zemljišta, uz oslobađanje od komunalne naknade i osiguravanje besplatnih priključaka na infrastrukturu kako bi mlade obitelji ostale u ruralnim područjima, oslobađanje od poreza za kupnju prve nekretnine, te reguliranje tržišta najma stanova.

Bernardić nije odgovorio na pitanje koliko bi te mjere stajale državu, već je istaknuo kako bi pomogle rastu hrvatskog gospodarstva.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvoje Novak ustvrdio je da Vlada radi greške jer mladima ne treba model SOR-a ,kakav najavljuje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te poručio kako je premalo novih radnih mjesta za mlade bez iskustva. Kritizirao je odgodu obrazovne refome kao pogubnu za budućnost mladih.

Je li Ministarstvo odustalo od cjelovite kurikularne reforme

Saborska zastupnica Sabina Glasovac ocijenila je kako je premijer Andrej Plenković, umjesto uvođenja nužnih promjena, odlučio politizirati obrazovni sustav imenovavši sebe na čelo Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, a ministrici obrazovanja Blaženki Divjak time "opalio šamar".

Ministricu Divjak pitala je zašto se odustalo od kurikuluma informatike za strukovne škole, iako je upravo ona najavljivala da će naglasak biti na strukovnim školama. Znači li to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustalo od cjelovite kurikularne reforme i potpunog uvođenja informatike u škole, dodala je.

Najavila je da će SDP i dalje inzistirati na provedbi cjelovite kurikularne reforma onako kako je zamišljena. "Nemojte nam prodavati fiću pod mercedesa i prestanite od naše djece praviti pokusne kuniće", poručila je Glasovac Vladi.

Ocijenila je zakonsku odredbu kojom se država miče od odgovornosti za standard obrazovanja mladih po izlasku iz obrazovnog sustava pogrešnom jer se pod krinkom poštivanja obitelji i prava roditelja na odgoj omogućuje roditeljima da sami određuju sadržaje koje ne žele da njihova djeca uče.

"To je rezultat pritiska Hrasta, GROZD-a i nekih interesnih skupina koji kroz Obiteljski i druge zakone žele kreirati svoju sliku obitelji i univerzalno mišljenje 'ako nisi s nama, onda si protiv nas'", smatra Glasovac.

Roditeljima nitko nije oduzeo pravo na odgoj, ali država ima odgovornost osigurati djeci temeljna znanja. Glasovac je također ustvrdila da se odustajanjem od Istanbulske konvencije odustaje i od bolje zaštite žena.

 

"Podvukli smo crtu"

Bernardića su novinari pitali o rejtingu stranke u siječnju.

"Mi smo prošle godine podvukli crtu i predstavili što smo radili, i to je sasvim sigurno rezultiralo rastom rejtinga u siječnju u odnosnu na prosinac", poručio je šef SDP-a.

Pitanje arbitraže

Bernardić je odgovorio i na pitanja vezana uz arbitražu sa Slovenijom.

"Činjenica je da je to europsko pitanje, da je to bilateralno pitanje i da se hrvatska vlada mora posvetiti tom pitanju", upozorio je šef SDP-a.

"Očekujemo dvije stvari: detaljno izvješće o usklađenosti arbitraže u odnosu na naše zahtjeve i strategiju implementacije bilateralne odluke", dodao je.

"Kako god, ta se odluka mora donijeti bilateralno", zaključio je Bernardić.

"Ništa od toga nismo vidjeli. Prozivam Vladu da se napokon prihvati posla", poručio je šef SDP-a.

Cilj SDP-ova teambuildinga u Ogulinu

Novinari su pitali Bernardića i o zakazanom teambuildingu stranke te koji je zapravo njegov cilj.

Bernardić je odgovorio kako je taj teambuilding pomaknut za jedan dan, zbog nemogućnosti dolaska većine članova, te rekao da sankcija za nedolazak neće biti. Ipak, Bernardić je rekao i da se "na posao mora dolaziti".

Cilj teambuildinga, kaže Bernardić, jest jači i bolji SDP, jer bez jačeg i boljeg SDP-a nema ni bolje Hrvatske. "Zamislite kako bi bilo da nas nema", poručio je šef SDP-a.