Sedmorici uhićenih u velikoj policijskoj akciji kodnog imena SMART određen je istražni zatvor od mjesec dana, potvrđeno je Novoj TV u USKOK-u. Dio Splićana strahuje za svoju sigurnost, a stručnjak za kriminalitet upozorava da je bilo vrijeme da se ovakva akcija poduzme.

Galerija


Sedmorici uhićenih u određen je istražni zatvor od mjesec dana, i to zbog utjecaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja kaznenog djela te posebno teških okolnosti djela.

Vezani članci Torcidin mimohod za Vukovar bez pridržavanja mjera Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke Splitska riva Mladi Splićanin uplakanoj baki koja je izgubila novac platio račune: "Užasni kišni dan i ova nesretna godina, a baš me obradovalo srce mladića"

Sumnja se da su povezani s pokušajima ubojstava, propucavanjima, paljevinama automobila, kažu u policiji, i to zbog preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području.

Policija i druge službe dugo su ih pratili. Prošle je godine bilo dvadesetak paljevina vozila na području PU splitsko-dalmatinske. ''Desetak je vezano za sukob unutar krim mlijea. Od 10 točno znamo u šest slučajeva tko je počinitelj, a jednim dijelom su pripadnici koji su sada prijavljeni, samo, nažalost, nemamo dovoljno materijalnih dokaza da ih prijavimo'', kazao je Marinko Ivandić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta.

Sigurnost građana nije ugrožena

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila upozorava da je Split, uz Zagreb i Rijeku, jedno od jačih kriminalnih punktova. ''Bilo je vrijeme da se takva akcija poduzme, obzirom na to da u posljednje vrijeme ima niz kriminogenih događaja koji se događaju u Splitu i okolici. Od raznoraznih propucavanja do pokušaja ubojstava, do paljenja automobila, što je ukazivalo na to da se kriminalna scena ili budi ili se formira, odnosno da postoje razračuni između klanova'', objasnio je Cvrtila.

Svakim većim uhićenjem, njima se, kaže, zada udarac. ''Skupina ima drugih vjerojatno. Ovdje je razbijena jedna skupina. Konkurentska očito nije, ali ova se skupina dosta razmahala i policija se dobro fokusirala'', kazao je Cvrtila.

Prema časopisu Zaštita, Split je 2016. godine po sigurnosti bio na šestom mjestu od ukupno 29 većih gradova, dok je 2017. pao na 12. mjesto.

Načelnik sektora kriminalističke policije Ante Matković kazao je za Dnevnik Nove TV kako građani ne trebaju brinuti za svoju sigurnost u gradu Splitu koja nije ugrožena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr