Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Epidemija bolesti Zapadnog Nila zahvatila je Hrvatsku. Četvero zaraženih, smještenih u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević bori se za život, potvrdio nam je prof. dr. sc. Bruno Baršić iz Klinike.


Napominje kako je ovog ljeta, točnije u kolovozu, Klinika zaprimila ukupno 11 zaraženih s groznicom Zapadnog nila, a od toga ih je osam bilo u kritičnom stanju.

Točnu evidenciju koliko ih je trenutno na Klinici nema, no navodi da je četvero pacijenata smješteno na intenzivnom liječenju, u kritičnom stanju i da su na aparatima za disanje.

Vezani članci Epidemologinja dr. Iva Pem Novosel i Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjakinja o ospicama u Zagrebu: "Epidemija je na začetku, o ovome ovisi hoće li doći do daljnjeg širenja" Slika nije dostupna OPREZ! Evo kako se ZAŠTITITI od virusa Zapadnog Nila!

Ogorčen navodi kako je za njihovo liječenje bolnica morala posuđivati respiratore iz KBC-a Rebro i Dubrava.

Ukupno su morali posuditi četiri respiratora. Kazao je kako intenzivna jedinica Klinike ima veliki priljev pacijenata, a oprema im je kranje dotrajala. "Svima se dijeli, nas se preskače", kazao je doktor.

Što se tiče oboljelih od groznice Zapadnog nila, doktor napominje kako većina pacijenata dolazi iz Sjeverne Hrvatske: Zagreba, Čakovca, Varaždina i Koprivnica.

Podravski list piše kako se bolest koju prenose komarci pojavila i u Koprivničko-križevačkoj županiji, unatoč zadimljavanju komaraca u Podravini.

U kritičnom je stanju jedna 73-godišnja žena iz Kalinovca kod Đurđevca, koja je odmah prebačena u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Drugi slučaj u županiji je 45-godišnja žena iz Križevaca koja je dobila visoku temperaturu, a potom i opasni meningoencefalitis, pa je zadržana na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici.

Epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darko Radiček naveo je kako je, koliko je upoznat, stanje te ženske osobe zasad stabilno te se liječi na odjelu Infektologije.

Kako nam je rečeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da sada su im dojavljena 32 slučajeva oboljelih od groznice Zapadnog nila.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše, 327 slučajeva, u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).