Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSLS najavio izlazak

'HSLS napuštanjem broda u oluji neće poentirati kod birača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Java HSLS-a o napuštanju vladajuće koalicije izaziva sve više reakcija.

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang poručio je danas HSLS-ovcima da imaju na umu da, izađu li sutra iz vladajuće koalicije, to njihovi birači i građani neće honorirati, izrazivši nadu da će u toj stranci ipak prevladati mišljenje da je ostanak HSLS-a u koaliciji u interesu njihovih birača, ali i Hrvatske.'Koalicijski partner koji napušta brod kada je teško, kada je oluja, neće to poentirati kod svojih birača. Birači sigurno ne cijene onu stranku niti one političare koji odlaze kada je teško', izjavio je Hebrang.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

Novinari su ga u Saboru upitali što ima za poručiti HSLS-u koji bi, prema još uvijek neslužbenim najavama, sutra trebao odlučiti o istupanju iz vladajuće koalicije. Hebrang je ocijenio kako ne bi bila dobra poruka da HSLS napušta koaliciju u vrijeme kada je Hrvatska pred ispunjenjem uvjeta za ulazak u EU, kada je 'u najtežoj fazi bitke za rješavanje ekonomske krize i u žestokoj bitci za pravnu državu protiv korupcije'.

'Zato vjerujem da će ipak prevladati onaj dio (u HSLS-u) koji će zbog svojih birača i zbog interesa Hrvatske ostati u koaliciji', poručio je. Upitan smatra li, zbog svega navedenog, HSLS-ovce kukavicama, odgovorio je da bi prikladnija riječ bila računica, a ne kukavičluk. Hebrang je naglasio da je vladajuća koalicija stabilna jer ima neupitnu većinu u parlamentu. 'Čitam u novinama da će neki otići, ali većina je neupitna', kazao je.

SDSS i manjine ne razmišljaju o napuštanju koalicije

Zastupnici SDSS-a i nacionalnih manjina ne razmišljaju o napuštanju vladajuće koalicije, a vladu će i dalje podržavati u strateškim nacionalnim pitanjima, izjavili su danas SDSS-ovac Milorad Pupovac i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

'Svima je pozicija u vladi nekomotna, zbog teških odluka koje treba donositi, no mi ćemo i dalje podržavati vladu u strateškim nacionalnim pitanjima, jer su sljedeći mjeseci ključni za završetak pregovora s EU i provođenje mjera za stabiliziranje proračuna i gospodarstva', rekao je Pupovac novinarima u Saboru. Najavu HSLS-a i bošnjačkog zastupnika Šemse Tankovića da razmišljaju o napuštanju vladajuće koalicije Pupovac je komentirao riječima: 'Postoji rizik da se, ako mi izađemo iz koalicije, Šemso Tanković vrati, a to ne želimo riskirati'.

Furio Radin kaže, pak, da u Klubu nacionalnih manjina nije bilo govora o napuštanju koalicije te da su zastupnici nacionalnih manjina zadovoljni mnogim pomacima u posljednje vrijeme, poput vraćanja dvojezičnih natpisa na istarski ipsilon i izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 'U Hrvatskoj nikad nije bilo izvanrednih izbora, a kada bi se oni sada dogodili, pokazali bi da je Hrvatska nestabilna i politički i ekonomski', rekao je Radin. Najava Šemse Tankovića ga, međutim, ne čudi, jer, podsjetio je, Tanković nije u Klubu nacionalnih manjina, nego u Klubu HSLS/SDA. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene