Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP-u polovica saborskih mjesta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema ispitivanju javnog mnijenja, HDZ u ovom trenutku sigurnu pobjedu ima u samo dvije izborne jedinice. U još dvije jedinice SDP vodi s veoma malom razlikom u postocima, a u ostalih šest jedinica bilježi veliku prednost pred vladajućom strankom.

Kada bi izbori bili sutra SDP bi dobio čak polovicu od 140 saborskih mjesta, bez glasova dijaspore i manjine, pokazali su rezultati ispitivanja Večernjeg lista

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu? Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču"

Redovita mjesečna anketa tog dnevnog lista provedena je na dvostruko većem uzorku od dosadašnjeg, po svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj. 

Svega četiri mjeseca prije izbora HDZ vodi samo u Petoj i Devetoj izbornoj jedinici. No i u tim izbornim jedinicama imaju znatno slabije rezultate nego na izborima 2003. godine. U Petoj izbornoj jedinici HDZ je na prošlim izborima dobio 41,17 posto glasova, a sada bi prema anketi dobio 32,1 posto. U Devetoj je imao 48,06, a sad ima oko 30 posto.

Tijesan rezultat zabilježen je u Četvrtoj izbornoj jedinici, u kojoj SDP sa 24 posto glasova ima manje od 1 posto prednosti pred HDZ-om, a mala je razlika i u Desetoj izbornoj jedinici (južna Dalmacija s Dubrovnikom). 

Prema mišljenju Marijane Grbeše s Fakulteta političkih znanosti za takve rezultate zaslužna je promjena na vrhu SDP-a. Da nije bilo toga, Sanaderu bi, izjavila je prof. Grbeša za Večernji list, pobjeda na izborima s lakoćom bila osigurana. 

'Sanaderu se sada osvećuje što je tri i pol godine autoritet Vlade gradio samo na osobnosti premijera, a ne na timu', smatra Marijana Grbeša.

Slično misli i analitičar Davor Gjenero, koji smatra kako će HDZ ići prema tradicionalnim HDZ-ovim biračima. Dio te strategije Gjenero vidi u popuštanju napetosti prema Glavašu, te zalaganju za puštanje Gotovine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene