Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna inicijativa

SDP predlaže mjere za brže i lakše vraćanje duga blokiranih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika SDP-a u srijedu je u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona o obveznim odnosima, kako bi se promijenio način plaćanja duga ovršenih i tako im se omogućilo da što prije otplate dug.

Važeći Zakon o obveznim odnosima propisuje da "ako dužnik pored glavnice duguje i kamate i troškove, prvo se namiruju troškovi, zatim kamate i napokon glavnica".

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

U SDP-ovu prijedlogu objašnjava se da "takvo zakonsko rješenje dovodi do situacije da dužnici koji svoju obvezu podmiruju sukcesivno, u pravilu u ovršnom postupku i iz svojih redovnih prihoda, u mnogim situacijama podmiruju samo troškove i kamate, a glavnicu zbog njene visine ne mogu podmiriti".

Primjerice, dužnik koji ima primanja u iznosu od 4000 kuna, a duguje iznos od 200.000 kuna, uz stopu zakonske zatezne kamate od 7,09 posto u ovršnom postupku nikada neće moći podmiriti glavnicu svojeg duga, budući da zatezne kamate na godišnjoj razini iznose 14.180 kuna, dok je iznos koji će on plaćati u ovrsi 12.000 kuna godišnje.

Zato SDP predlaže da se u mjesečnoj otplati duga polovinom rate plaća iznos dospjele glavnice, a drugom polovinom i dalje bi se dug pokrivao po dosadašnjoj strukturi, odnosno, prvo bi se podmirivali troškovi, pa kamate i na kraju glavnica. Cilj je SDP-ova prijedloga smanjiti visinu glavnice kako kamata ne bi drastično povećavala iznos ukupnog duga.

"Svaka uplata smanjila bi i iznos glavnice koja je osnova naplate", kazao je Peđa Grbin. "Tako bi se osiguralo da se dug vraća i smanjuje. Vjerovnik bi dobio svoja potraživanja, a dužnik bi platio manje i imao šansu da dug otplati prije. Bez ovih izmjena, dužnici dugove ne bi vratili nikada", ocjenjuje Grbin.

Nakon prijedloga zabrane ovrhe nad cijelom plaćom, to je drugi prijedlog SDp-a kojim nastoje pomoći blokiranima i riješiti gorući problem ovrha. Riječ je o mjerama koje su posebno važne za one koji duguju manje od 10.000 kuna, naglasio je Grbin.

Svejedno je hoće li vladajuća koalicija podržati SDP-ov prijedlog ili predložene mjere inkorporirati u svoj prijedlog. "Važno je da se stanje u kojem se nalaze blokirani što prije popravi", ustvrdio je Grbin, a HDZ pozvao da "slobodno kradu SDP-ove ideje i rješenja". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene