Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma pravosuđa

Grbin protiv Plenkovića: SDP-ov prijedlog izmjene zakona izazvao pomutnju

SDP predlaže zakonske izmjene vezane za ovlasti Europskog javnog tužitelja. Otvoreni su za dijalog s Plenkovićem.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u srijedu da je Klub SDP-a predložio izmjene zakona o ovlastima Europskog javnog tužitelja tako da o sukobu nadležnosti između DORH-a i EPPO-a ne odlučuje glavni državni odvjetnik nego u prvom stupnju Visoki kazneni sud, a u drugom Vrhovni sud RH.

"Smatramo da je to jedino ispravno rješenje, jer u takvim situacijama odluku mora donositi nepristrano tijelo. Ako postoji dvojba o nadležnosti, glavni državni odvjetnik se po pravu Europske unije ne može obratiti Europskom sudu kako bi dao tumačenje prava Europske unije, već to mogu samo nacionalni sudovi, a Vrhovni sud kao sud zadnje instance čak je i dužan napraviti po odredbama ugovora o Europskoj uniji", rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik A tek je počelo Skandalozna izjava Zekanovića o Grbinu: "Treba ga pogoditi u srce s kolcem i metkom u čelo"

Ističe da prijedlogom zakona žele ispraviti grešku u hrvatskom zakonodavstvu i spriječiti da politički utjecaj na DORH, koji je Plenković pokazivao više puta u slučaju ministrice Nine Obuljen, rezultira dovođenjem Hrvatske u sukob s EPPO-om, a samim time i EU. U ovom slučaju možemo doći u dodatni sukob jer se dovodi u pitanje vladavina prava, dodaje Grbin.

„S obzirom na to da je Plenković tijekom kampanje za parlamentarne izbore i prije toga uvjeravao DORH da treba osporiti nadležnost EPPO-a u slučaju Obuljen, onda je potpuno jasno da ovo nije samo pravno, nego i političko pitanje”.

To bi nas, ističe, moglo dovesti u sukob sa EU jer bi se protiv Hrvatske mogao povesti postupak zbog neusklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije, koji u konačnici može rezultirati i kaznama, kao što već u nekim situacijama i plaćamo.

Osvrnuo se na poziv premijera Andreja Plenkovića oporbi na dijalog rekavši kako je ovo jedan od predmeta o kojem mogu razgovarati te da vrlo brzo implementirati i ugraditi u hrvatski pravni poredak. Ne budu li vladajući to htjeli, Klub zastupnika SDP-a će najesen prikupljati potpise za svoj prijedlog o kojemu će se sigurno raspravljati i glasati u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik A tek je počelo Skandalozna izjava Zekanovića o Grbinu: "Treba ga pogoditi u srce s kolcem i metkom u čelo"

Grbin kaže da su otvoreni za dijalog i o drugim temama ali dosad nisu dobili nikakav poziv nego je sve ostalo na verbalnom javnom pozivu premijera. „Nije rečeno kada, koga se zove ni o čemu se razgovara. Taj korak je na premijeru, hoće li ga on doista i napraviti", kaže.

"Ako poziv bude imao glavu i rep, što je otići na jedan sastanak, izgubiti sat ili dva, imali smo i gluplje situacije u životu nego da sjednemo i pokušamo vidjeti da li se oko nekih stvari možemo naći. Ali ako se traži dijalog, on ne može biti samo jednostran, on mora biti dvostran”, kazao je Grbin..

Dodao je da je SDP u ovom sazivu već uputio tri inicijative - o odlučivanju o sukobu nadležnosti DORH-a i EPPO-a, o izmjeni lex AP-a i načinu obračuna mirovina kako one ne bi i dalje zaostajale za plaćama, te žele da se i one u tom slučaju stave na stol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene