Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Saboru

UŽIVO SDP poručio HDZ-u: 'Dvije smo godine čistili vaša groblja'

Promjena Ustava kojom bi se u njega ugradila odredba o nezastarjevanju političkih zločina i dalje je tema u Saboru, koji je danas raspravljao i o Zakonu o strateškim investicijama.

Predjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u vezi promjene Ustava izjavio kako će HDZ ostaviti koaliciju da se dogovori oko toga što želi, a tek onda će vidjeti što i kako dalje. Tvrdi da se u Ustav ne treba sve 'trpati', pogotovo ne ako se neke stvari mogu riješiti zakonom.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da se o ustavnim promjenama kojima bi se onemogućila zastara za politički motivirana ubojstva može razgovarati, ali da će njegova stranka pričekati da se vladajući među sobom dogovore što žele. "Možemo razgovarati o promjeni Ustava. Vidjet ćemo u kojem smjeru i na koji način bi ih oni koncipirali. Međutim, ja mislim da ipak nije Ustav, kako je netko rekao ovih dana, košara u koju se može svašta trpati, ako možemo nešto riješiti zakonom", rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

>> Šef Europskog odbora Bundestaga: Iritira me Lex Perković

Kazao je i da je kao ministar unutarnjih poslova krenuo u rješavanje poslijeratnih zločina komunističkih vlasti. "Vidjeli ste kakav je to mentalni sklop, kakvo je to javno mnijenje stvoreno zahvaljujući tom socijalističkom mentalnom sklopu. Sve se može dirati osim komunističkih zločina. Vidjeli ste kako je to završilo", kazao je Karamarko, koji smatra da izmjene zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU, u javnosti prozvan 'Lex Perković', nikako nije smio biti donesen.

"Ušli smo u Europu i ne možemo nikoga varati. Europa je riješila pitanje komunističkih zločina, Europa ima istu dioptriju prema zločinima bilo kojeg totalitarizma. U Hrvatskoj nažalost ne. Hrvatska je prihvatila sve rezolucije Europske unije koje govore o komunističkim zločinima, Hrvatska ima i Deklaraciju svog parlamenta o tim istim zločinima, međutim to su samo mrtva slova na papiru, nikad nitko nije procesuiran. Mislim da to nije normalno i kažem - u Europi smo i ona će tražiti autentičnost, iskrenost, Europa ne trpi duplu igru", poručio je Karamarko.

'Evo to je bizantim'

Upozorio je i da je 'Lex Perković' donesen netom nakon što je Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor. "Evo, to je bizantizam jer je gospoda koja je predložila ovaj zakon naslijedila taj mentalni sklop iz prošlog sustava", komentirao je Karamarko i dodao da će se "naši ljudi iz određene partije morati naviknuti da riječ nešto u Europi znači".

Najave ustavnih promjena smatra kupovanjem vremena. "Ako to namjeravaju napraviti, zašto su uopće išli izglasavati ovaj zakon", upitao je Karamarko i zaključio da je riječ o "nekakvoj igri" i da se vladajući "očito više o ničemu ne mogu ništa dogovoriti".

Jozo Radoš iz HNS-a kazao je kako Ustav ne treba mijenjati preko noći i zbog dnevne politike. Pojasnio je kako prijedlog o kojem govori uglavnom premijer Zoran Milanović i SDP-ovci nije služben niti je raspravljen na razini koalicije.

Ivo Jelušić iz SDP-a također je potvrdio kako ideja o promjeni Ustava nije pred stranačka tijela došla ni u obliku nacrta.

Dragan Zelić iz GONG-a kazao je kako se u pravilu Ustav ne smije mijenjati zbog dnevno poltičkih stvari. Ipak je dodao da je naš Ustav u nekim stvarima nedorečen te da bi trebalo popraviti niz pitanja, ali se to, kaže, ne radi preko noći i zbog dnevne politike.

HDZ tražio stanku zbog smjene Vesne Bosanac

Inače, zastupnici danas raspravljaju o Zakonu o strateškim investicijama. Nakon što je Dujomir Marasović iz HDZ-a vladajućima zamjerio što nakon dvije godine donose zakon koji će možda nešto promijeniti, ali su zato iste te dvije godine po hitnom postupku donosili zakone o grobljima. 'Mi smo dvije godine čistili vaša groblja, ono što ste nam ostavili', odgovorio mu je pak Franko Vidović iz SDP-a

Tijekom rasprave zastupnici HDZ-a tražili su stanku zbog smjene ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac. Odluku o njezinoj smjeni s čela vukovarske bolnice potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) danas je nazvao sramotnom, a objašnjenje da se to čini radi sanacije bolnice smatra "prozirnom obmanom i nesitinom".

"Vesna Bosanac je simbol otpora srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, ali istodobno i simbol mira i tolerancije, u Hrvatskoj i svijetu prepoznata kao heroina koja je u najstrašnijim uvjetima brinula za sve ranjenike u vukovarskoj bolnici, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjersku pripadnost. Njezina smjena je politički potez i obračun s jednim od simbola vukovarskog otpora", rekao je Reiner, nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba HDZ-a.

'Sanacija bolnice samo je izgovor za smjenu'

Podsjetio je da se dr. Bosanac nakon zatvora vratila u vukovarsku bolnicu kako bi je obnovila. "Smijenjena je s prozirnim izgovorom sanacije bolnice, koji je upotrebljen za partijsku smjenu ravnatelja i drugih županijskih bolnica", uvjeren je Reiner. Istaknuo je da je vukovarska bolnica u dugove dospjela zbog stalnog smanjenja budžeta, koji je danas manji od izdavanja za plaće zaposlenih.

Ustvrdio je da je slična situacija i u drugim bolnicama u sanaciji te da su smjena, bez obzira na rezultate, pošteđeni ravnatelji bliski strankama vladajuće koalicije. "Za stečajne upravitelje bolnica postavljeni su bivši ravnatelji među kojima imaju policijske kaznene prijave zbog zlouporabe dužnosti i koji su pod istragama DORH-a. Oni su mogli ostati na svojim mjestima, kao i neki koji su preuzeli bolnice u plusu, a sada su desetke milijuna u minusu", ustvrdio je Reiner.

Podsjetio je i da su se smjeni Vesne Bosanac usprotivile braniteljske i udruga pacijenata. "Branitelji su itekako zabrinuti, jer je to poruka i da su dobri kad ih se rabi kao smokvin list za zavaravanje kad je riječ, primjerice, o zakonu o europskom uhidbenom nalogu, ali nisu dobri kad su heroji", ustvrdio je Reiner. Zatražio je da u Sabor dođe premijer Zoran Milanović i objasni zbog čega je smijenjena Vesna Boasanac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene