Prošlo je točno godinu dana otkad je osnivač Agrokora Ivica Todorić otišao s čela koncerna, a upravljanje je potom preuzeo izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak.

Galerija


Aktualna situacija u Agrokoru tema je današnje presice SDP-a, sazvane za 12 sati u središnjici stranke, a o tome je govorio Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a i voditelj koordinacije za gospodarstvo.

Vezani članci Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) "Todorić je uzeo pare, a nama ostavio probleme. U Londonu sigurno nije na kruhu i pašteti" Ilustracija, Agrokor (Foto: Dnevnik.hr) Ponovno zakuhalo u Agrokoru: Bune se manjinski dioničari, Todorić na YouTubeu, "otkriven" novi gazda koncerna...

"Očekuje se da danas bude prezentiran nacrt nagodbe. Povod ovom okupljanju bio je sastanak izvanrednog povjerenika s predstavnicima vladajuće koalicije. Nigdje nisam pročitao, ni u jednom zakonu koji se toga tiče, da izvanredni povjerenik ima bilo što polagati račune vladajućoj koaliciji.   

Vladin povjerenik odgovara Trgovačkom sudu i Vjerovničkom vijeću. Nemam ništa protiv toga da povjerenik izvijesti premijera o zbivanjima u Agrokoru, ali on nema što izlagati strančicama u vladajućoj koaliciji", kazao je Jelušić. Naveo je kako sumnja da je taj sastanak održan zapravo zbog spašavanja Martine Dalić.

Nacrt nagodbe upotrebljava se da bi se spašavala vladajuća većina i Martina Dalić, ustvrdio je Jelušić. Komentirao je i povezanost Ante Ramljaka i Martine Dalić: "Ona ga je instalirala, a on je napravio mnoštvo grešaka". Kazao je i kako ni sadašnji povjerenik nije iznio, iako je obećao, podatke jesu li i dalje svi savjetnici zaposleni u koncernu.

"Mi još ne znamo što u nagodbi piše. SDP nije protiv nagodbe, jer ona je jedan od načina spašavanja Agrokora. Ali nemojmo glorificirati ulogu Vlade i potpredsjednice Dalić. Do nagodbe bi došlo prije svega jer je to interes vjerovnika", kazao je.  

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana otkad je osnivač Agrokora Ivica Todorić otišao s čela koncerna, a upravljanje je potom preuzeo izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak. Potonji je ove godine dao ostavku na tu poziciju, nakon prozivki zbog visokih savjetničkih naknada i angažmana njegove bivše tvrtke za savjetnika u Agrokoru. Novi je povjerenik Fabris Peruško, kojeg je potvrdio Trgovački sud, zajedno s njegovom zamjenicom Irenom Weber.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u ponedjeljak je kazao kako su dobavljači na sastanku potvrdili nacrt prijedloga nagodbe, no nije želio govoriti koliki bi otpis potraživanja u Agrokoru mogao biti, kao ni koliki bi bio udio Sberbanka i VTB-a u vlasničkoj strukturi. To bi, kako je rekao, trebalo biti poznato na prezentaciji koju bi na ovu temu u utorak trebali održati premijer Andrej Plenković i izvanredna uprava Agrokora.