Povodom incidenta koji se dogodio na granici između Hrvatske i BiH, a u kojem je hrvatska policija onemogućila kretanje grupi u kojoj je bilo četvero europarlamentaraca i nekoliko talijanskih novinara, oglasio se SDP. Osudili su događaj i pozvali premijera i resorne ministre da se očituju.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednica SDP-a, ujedno i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan najoštrije osuđuju sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH, kako bi provjerili postupanje prema migrantima, poručili su iz SDP-a.

Vezani članci Migranti, ilustracija MUP se oglasio o novim optužbama za zlostavljanje: "Apsolutno smo zgroženi. Optužbe potiču netrpeljivost prema hrvatskoj policiji" Domagoj Mikić i Alenko Vrđuka na granici - 2 Novi detalji incidenta s europarlamentarcima: "Htjeli su prijeći granicu gdje nije službeni prijelaz"

"Republika Hrvatska je članica Europske unije te je kao takva dužna poštivati njene zakone i vrijednosti, jer su to danas i naši zakoni i naše vrijednosti. Da, Hrvatska mora inzistirati na više sluha Europske unije prema stanju na našoj granici, ali ne na način da se članove Europskog parlamenta, koji su se uredno predstavili sprječava da rade ono na što imaju potpuno pravo", priopćeno je iz SDP-a.

"Zato pozivamo ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i premijera Andreja Plenkovića, da se što prije očituju o ovom događaju. Je li to ta proklamirana europska politika HDZ-a u koju se Andrej Plenković toliko zdušno zaklinje?", dodaje se u priopćenju.

Europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala je policijska blokada.

Četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata.