Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAJDAŠ DONČIĆ:

''Pozivamo Todorića da javno objasni u kakvoj je situaciji Agrokor''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Hajdaš Dončić održao je konferenciju za novinare u sjedištu SDP-a o na kojoj je kritizirao pristup Vlade u rješavanju problema s Agrokorom.

''Pozivamo Todorića da javnosti javno objasni u kakvoj je situaciji Agrokor i kako on misli riješiti problem Agrokora i koje su njegove ideje kako Agrokor restrukturirati'', poručio je Hajdaš Dončić, ali nije želio odgovoriti na pitanje koliko su Vlade do sada odgovorne za ovaj problem.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Istaknuo je da se radi o problemu proizašlom iz privatizacije koja se odvijala '90-ih za vrijeme HDZ-ove Vlade. ''Ovdje je na djelu ortački kapitalizam koji je nastao u vremenima pretvorbe. Ovo sve dolazi na naplatu, da jedna ekonomija bude toliko izložena jednom sustavu. Počela je s istom strankom, a ona sad ima određen problem, jer ne zna kako to riješiti'', rekao je.

''Drugi problem u funkcioniranju pojavljuje se u sukobu interesa. Ministrica Martina Dalić se izuzima u slučaju Ine, a ministr financija Zdravko Marić o slučaju Agrokora. Hoće li sada on preuzeti slučaj Ine, a ona Agrokora? To je klijentelističko lobistička Vlada koja pogoduje krupnom kapitalu. Mi u SDP-u se brinemo za one male, za dobavljače i radnike'', rekao je Dončić te dodao da SDP zanima aktivna uloga države, da bude vjerovnik koji će štiti radnike, male dobavljače i državu, da sudjeluje ravnopravno s ostalim dionicima u restrukturiranju.

''Država ne može biti dominantan faktor, jer se može dogoditi jedan loš dominoefekt , da u najavi zakona vjerovnici, govorim o bakama i fondovima, počinju pritiskati ili uništavati Agrokor. Dakle, država ovdje mora biti partner, a ne dominantna uloga u procesu restrukturiranja. Nitko nije odgovorio na pitanje što to znači – znači li to da će porezni obvezni, ako država preuzme dominantnu ulogu, plaćati 'cash-flow' ili tekuću likvidnost Agrokora'', smatraju u SDP-u.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u petak je istaknula da će pod sistemski bitnim kompanijama koje bi mogle ući pod ovaj zakon biti one koje imaju najmanje 8000 zaposlenih i najmanje milijardu eura duga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene