Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP-ova interpelacija

"Kao da bi u Europskoj komisiji dopustili da ih vode neuspješni poput Plenkovića"

Arsen Bauk i Peđa Grbin (Foto: Pixell)
Arsen Bauk i Peđa Grbin (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Arsen Bauk i Peđa Grbin (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Klub zastupnika SDP-a u petak je najavio da će u saborsku proceduru uputiti Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi.

SDP Interpelacijom traži da Vlada izvijesti Sabor o dosadašnjem provođenju Nacionalnog programa reformi 2017., da svaka dva mjeseca izvještava Sabor o provođenju reformi te osnivanje Nacionalnog vijeća koje bi kontinuirano pratilo provođenje nacionalnog plana reformi, a sastojalo bi se od zastupnika, predstavnika sindikata, poslodavaca, nevladinih udruga, akademske zajednice, stručnjaka i medija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu"

Na podnošenje interpelacije potaknulo ih je Izvješće Europske komisije o provođenju reformi u kojem je ocijenjeno da u Hrvatskoj većinom napretka nema ili je ograničen.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je da je vladajuće to Izvješće "toliko potreslo da su čak pustili spin kako će predsjednik Vlade biti jedan od kandidata za predsjednika EK-a kao da bi u EK-u pustili ove neuspješne da ih vode, pa da onda cijela Europska unija bude uspješna kao Hrvatska pod vlašću HDZ-a".

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da hrvatske građane zanima kada će ova Vlada početi raditi svoj posao, odnosno kada će početi provoditi reforme koje su nužne kako bi Hrvatska napokon počela funkcionirati kao normalna i uređena država.

Upozorio je da dva do tri puta zaostajemo za ekonomijama s kojima bismo se mogli uspoređivati, poput Slovenije ili Rumunjske, industrijska proizvodnja pala je treći mjesec zaredom, a to prati rast javnog duga za 3,7 posto koji je premašio 300 milijardi kuna, te BDP-a za samo 2,8 posto.

Treća SDP-ova interpelacija

Opet nam javni dug raste brže nego BDP, kazao je Grbin, zato što ne provodimo reforme. Izvješće EK-a pokazuje, napomenuo je, da nema napretka u reformi javne uprave, u usklađivanju plaća, u mirovinskom sustavu, a dug u zdravstvu raste, dok je istovremeno došlo do smanjenja rasta BDP-a.

SDP-u će ovo biti treća interpelacija u saborskoj proceduri, nakon onih o INA-i i ustaškom pozdravu, a na pitanje što će prvo uvrstiti na dnevni red Sabora kada to opoziciji bude omogućeno novim Poslovnikom, Bauk je kazao da će to biti zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Uvrste li taj prijedlog zakona ipak vladajući, onda će uputiti jednu od svojih interpelacija.

Bauk je potvrdio da je Predsjedništvo stranke odbilo stati iza izmjena Zakona o doprinosima koje je predložio njihov zastupnik Mirando Mrsić, kazavši da će Klub zastupnika uputiti svoj prijedlog koji će se donekle razlikovati od Mrsićeva i kojim će se ići na manje opterećenje poslodavaca. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene